Patiƫnteninformatie: Dubbelblinde placebogecontroleerde provocat

Informatie voor ouders en patiënten: Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie.

 

Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie in het ziekenhuis

 

Omdat uw kind goed heeft gereageerd op een koemelkvrij dieet en omdat de klachten die uw kind had kunnen passen bij een koemelkallergie, denkt de arts dat uw kind mogelijk een koemelkallergie heeft. Om dit met zekerheid vast te stellen zal uw kind een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie ondergaan. Hiervoor zal uw kind op twee verschillende dagen worden gezien in het ziekenhuis. Deze informatiebrochure is bedoeld om u voor te lichten over de voedselprovocatietest.

 

Hoe stel je vast of er sprake is van een koemelkallergie?

Helaas bestaat er geen eenvoudige test die aan kan geven of uw kind inderdaad een koemelkallergie heeft. Zelfs een allergietest (bloedonderzoek of huidtest) kan dit niet met zekerheid vaststellen.

De enige manier om dit zeker te weten is om een provocatietest te doen waarbij testvoeding met koemelk onder veilige omstandigheden voorzichtig aan uw kind gegeven wordt. Dit kan het beste gebeuren met de zogenaamde dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietest.

 

Hoelang duurt dit onderzoek

U dient er rekening mee te houden dat het onderzoek ten minste 6 uur duurt. Als uw kind reageert, kan het zijn dat u langer moet blijven voor observatie.

 

Hoe verlopen de dagen waarop de voedselprovocaties plaatsvinden?

Uw kind wordt opgenomen op de kinderdagbehandeling. De verpleegkundige/dokters-assistente die voor uw kind zorgt, zal bij aanvang van de testdag zo nodig een aantal controles uitvoeren waaronder zo nodig lengte, gewicht, temperatuur, bloeddruk, pols en ademhaling. Tevens zal hij/zij een korte vragenlijst met u doornemen. De arts zal uw kind onderzoeken.

 

Hoe verloopt een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie?

Uw kind bezoekt twee keer, op verschillende dagen, het ziekenhuis, waarbij uw kind testvoeding krijgt toegediend. Tijdens één van deze bezoeken is er in de testvoeding koemelk verwerkt, de andere keer niet. Zowel de arts, de verpleging, als de patiënten/ouders weten niet op welke dag de testvoeding met de koemelk, of de testvoeding zonder de koemelk (de zogenaamde placebo) wordt gegeven. Ze zijn dus “blind” voor het gegeven materiaal, vandaar de benaming “dubbelblind onderzoek”. Dit zorgt ervoor dat er zonder vooroordeel gekeken kan worden wat er gebeurt. Dit levert de meest betrouwbare resultaten op. De code van iedere voeding wordt pas na afloop van de gehele onderzoeksprocedure bekend.

 

Op beide dagen zal de voeding, in 6 tot 8 stappen (2e en 3e lijn) met tussenpozen van 20 tot 30 minuten, in oplopende hoeveelheid worden toegediend. Na toediening van de laatste voeding volgt een observatieperiode van minimaal twee uur, waarin eventuele allergische reacties nog kunnen worden waargenomen

De tijd tussen de twee dagen is minimaal een week.

 

Na de voedselprovocatie:

48 uur na afloop van de test vragen wij u contact met ons op te nemen om te bespreken hoe het thuis is gegaan. Hiervoor maken wij een telefonische afspraak.

Wij vragen u om eventueel optredende klachten te noteren op het klachten registratie formulier dat u na de provocatie mee krijgt. Als uw kind binnen 48 uur na de provocatie duidelijke klachten krijgt vragen wij u contact op te nemen met de arts/verpleegkundige van het ziekenhuis. Deze zal u zo nodig vragen om op consult te komen.

Na de voedselprovocatie houdt u zich nog strikt aan het dieet. Na afloop van beide testdagen wordt de uitslag met u besproken. Afhankelijk van de testuitslag wordt hierna het koemelkvrije dieet voortgezet, of wordt koemelk weer gebruikt. U ontvangt hiervoor nadere mondelinge en schriftelijke richtlijnen.

 

Bij twijfel, eventuele reacties thuis, of bij vragen kunt u altijd eerder contact opnemen met de arts/verpleegkundigen op tel nr. … of bel de huisartsenpost of de spoedeisende hulp.

 

Wat mag uw kind wel en niet eten & drinken voorafgaand aan de voedselprovocatie?

Voorafgaand aan de voedselprovocatie moet uw kind een strikt koemelkvrij dieet volgen. Dit is nodig om te kunnen bepalen of er een relatie bestaat tussen de provocatie en de allergische klachten. Pas na overleg met uw arts kunt u eventuele dieetwijzigingen doorvoeren. Introduceer geen nieuwe, nog niet eerder door uw kind gegeten of gedronken voedingsmiddelen vlak voor de testdag.

 

Gedurende 3 uur voor de provocatie verzoeken wij u uw kind niets meer te eten of te drinken te geven (behalve water). Eventueel mag een halve fles of een half ontbijt worden gebruikt.

 

Wij verzoeken u contact op te nemen met de arts/verpleegkundigen voorafgaande

aan de provocatietest wanneer uw kind één van de volgende symptomen heeft:

-          Antibioticagebruik voor infecties 72 uur voor aanvang van de test;

-          Extra gebruik van Atrovent® (=ipratropium), Berodual®, Bricanyl® (=terbutaline), Flixotide® (=fluticason), Oxis® (=formoterol), Pulmicort® (=budesonide), Qvar® (=beclomethason), Seretide® (=flixotide + salmeterol), Serevent® (=salmeterol), Symbicort® (=budesonide + formoterol), Ventolin® of Airomir (=Salbutamol).

Let op: wanneer uw kind bovenstaande medicatie dagelijks gebruikt, dan moet uw kind dit blijven doen. Alleen bij extra gebruik neemt u contact met ons op.

 

De volgende zaken zijn belangrijk ter voorbereiding van de provocatietest:

 

 

 

Acrivastine

Cyclizine

Kestineâ

Periactinâ

Aeriusâ         

Cyproheptadine

Ketotifen

Polaramineâ

Alimemazine

Desloratidine

Levocabastine

Primatourâ

Allerfreâ        

Dexchloorfeniramine

Levocetirizine

Promethazine

Allergodilâ

Dimetindeen

Livocabâ

Semprexâ

Astalin

Diphenhydramine

Loratidine

Suprimalâ

Astemizole

Ebastine

Mebhydroline

Tavegilâ

Ataraxâ

Emadineâ

Meclozine

Telfastâ

Azelastine

Emedastine

Mistalinâ

Terfenadine

Benadrylâ

Emesafeneâ

Mizolastine

Tinsetâ

Cetirizine        

Fenistilâ

Mizollen

Triludanâ

Chloorcyclizine

Fexofenadine

Navicalmâ

Xyzalâ

Cinnarizine

Hismanalâ

Nedeltran

Zaditenâ

Clematine

Hydroxyzine

Oxatomide

Zyrtecâ

Claritineâ

 

 

 

 

Wat zijn de risico’s van een voedselprovocatie

Hoewel er veel aandacht besteed is aan het beperken van de ernst van deze reacties, vooral door te starten met kleine hoeveelheden in opklimmende hoeveelheid bestaat er altijd een kleine kans dat er een forse reactie kan optreden. Dit is de reden dat dit onderzoek in het ziekenhuis plaats vindt en ook de reden dat er voorzorgsmaatregelen worden genomen om optredende klachten zo snel en goed mogelijk op te vangen. Soms zal de arts uit voorzorg een infuus inbrengen.

 

Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie op het consultatiebureau en in de huisartsenpraktijk

 

Omdat uw kind goed heeft gereageerd op een koemelkvrij dieet en omdat de klachten die uw kind had kunnen passen bij een koemelkallergie, denkt de arts dat uw kind mogelijk een koemelkallergie heeft. Om dit met zekerheid vast te stellen zal uw kind een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie ondergaan. Hiervoor zal uw kind op twee verschillende dagen worden gezien op het consultatiebureau/in de huisartsenpraktijk

Deze informatiebrochure is bedoeld om u voor te lichten over de voedselprovocatietest.

 

Hoe stel je vast of er sprake is van een koemelkallergie?

Helaas bestaat er geen eenvoudige test die aan kan geven of uw kind inderdaad een koemelkallergie heeft. Zelfs een allergietest (bloedonderzoek of huidtest) kan dit niet met zekerheid vaststellen.

De enige manier om dit zeker te weten is om een provocatietest te doen waarbij testvoeding met koemelk onder veilige omstandigheden voorzichtig aan uw kind gegeven wordt. Dit kan het beste gebeuren met de zogenaamde dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietest.

 

Hoelang duurt dit onderzoek

U dient er rekening mee te houden dat het onderzoek ten minste 4 uur duurt. Als uw kind reageert, kan het zijn dat u langer moet blijven voor observatie.

 

Hoe verlopen de dagen waarop de voedselprovocaties plaatsvinden?

U komt met uw kind naar het consultatiebureau of de huisartsenpraktijk. De verpleegkundige/doktersassistente die voor uw kind zorgt, zal bij aanvang van de testdag zo nodig een aantal controles uitvoeren. Tevens zal hij/zij een korte vragenlijst met u doornemen. De arts zal uw kind onderzoeken.

 

Hoe verloopt een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie?

Uw kind bezoekt twee keer, op verschillende dagen het consultatiebureau/ de huisartsenpraktijk, waarbij uw kind testvoeding krijgt toegediend. Tijdens één van deze bezoeken is er in de testvoeding koemelk verwerkt, de andere keer niet. Zowel de arts, de verpleging, als de patiënten weten niet op welke dag de testvoeding met de koemelk, of de testvoeding zonder de koemelk (de zogenaamde placebo) wordt gegeven. Ze zijn dus “blind” voor het gegeven materiaal, vandaar de benaming “dubbelblind onderzoek”. Dit zorgt ervoor dat er zonder vooroordeel gekeken kan worden wat er gebeurt. Dit levert de meest betrouwbare resultaten op. De code van iedere voeding wordt pas na afloop van de gehele onderzoeksprocedure bekend.

 

Op beide dagen zal de voeding, in 4 stappen met tussenpozen van 30 minuten, in oplopende hoeveelheid worden toegediend. Na toediening van de laatste voeding volgt een observatie periode van minimaal twee uur, waarin eventuele allergische reacties nog kunnen worden waargenomen.

De tijd tussen de twee dagen is minimaal een week.

 

Na de voedselprovocatie

48 uur na afloop van de test vragen wij u contact met ons op te nemen om te bespreken hoe het thuis is gegaan. Hiervoor maken wij een telefonische afspraak.

Wij vragen u om eventueel optredende klachten te noteren op het klachten registratie formulier dat u na de provocatie mee krijgt. Als uw kind binnen 48 uur na de provocatie duidelijke klachten krijgt vragen wij u contact op te nemen met de arts/verpleegkundige van het consultatiebureau of anders de huisarts. Deze zal u zo nodig vragen om op consult te komen.

Na de voedselprovocatie houdt u zich nog strikt aan het dieet. Na afloop van beide testdagen wordt de uitslag met u besproken. Afhankelijk van de testuitslag wordt hierna het koemelkvrije dieet voortgezet, of wordt koemelk weer gebruikt. U ontvangt hiervoor nadere mondelinge en schriftelijke richtlijnen.

 

Bij twijfel, eventuele reacties thuis, of bij vragen kunt u altijd eerder contact opnemen met de arts/verpleegkundigen op tel nr. … of bel de huisarts of de huisartsenpost.

 

Wat mag uw kind wel en niet eten & drinken voorafgaand aan de voedselprovocatie?

Voorafgaand aan de voedselprovocatie moet uw kind een strikt koemelkvrij dieet volgen. Dit is nodig om te kunnen bepalen of er een relatie bestaat tussen de provocatie en de allergische klachten. Pas na overleg met uw arts kunt u eventuele dieetwijzigingen doorvoeren. Introduceer geen nieuwe, nog niet eerder door uw kind gegeten of gedronken voedingsmiddelen vlak voor de testdag.

 

Gedurende 3 uur voor de provocatie verzoeken wij u uw kind niets meer te eten of te drinken te geven (behalve water). Eventueel mag een halve fles of een half ontbijt worden gebruikt.

 

Wij verzoeken u contact op te nemen met de arts/verpleegkundigen voorafgaande

aan de provocatietest wanneer uw kind één van de volgende symptomen heeft:

-          Antibioticagebruik voor infecties 72 uur voor aanvang van de test

 

De volgende zaken zijn belangrijk ter voorbereiding van de provocatietest:

 

 

3 dagen voorafgaand aan de provocatietest mag uw kind bepaalde medicatie niet innemen (dit kan de uitslag van de test namelijk beïnvloeden): Overleg hierover met uw arts;

 

 

Wat zijn de risico’s van een voedselprovocatie?

Omdat kinderen met een verhoogde kans op ernstige reacties niet buiten het ziekenhuis worden geprovoceerd, is de kans op een ernstige allergische reactie erg klein. Om toch onnodig heftige reacties te voorkomen, wordt de melk in opklimmende hoeveelheid gegeven, waarbij wordt begonnen met heel geringe hoeveelheden.