Geïnventariseerde knelpunten

Etiologie: Leidt screening van vrouwen met familliare en/of genetische belasting tot eerdere opsporing van premaligne afwijkingen en/of vroeg stadium endometriumcarcinoom en wat is het effect op de prognose?

Etiologie: Is screening zinvol bij langdurig gebruik van Tamoxifen, en zo ja, tot hoe lang na staken van deze medicatie?

Etiologie: Bij de aanwezigheid van welke risicofactoren is screening geïndiceerd en waar uit zou deze screening dan bestaan?

Diagnostiek: Welk onderzoek bij patiënten met klinische verdenking op endometriumcarcinoom moet minimaal gedaan worden om endometriumcarcinoom uit te sluiten?

Diagnostiek: Heeft preoperatieve bepaling van serummarkers of hormoonreceptoren in curettageweefsel toegevoegde waarde inzake de risicoschatting op het bestaan van een gevorderd stadium endometriumcarcinoom en/of heeft dit therapeutische consequenties?

Diagnostiek: Wat is de betrouwbaarheid van een hysteroscopie en / of gefractioneerde curettage ter detectie van cervicale ingroei (FIGO II)? Heeft dit zinvolle therapeutische consequenties?

Diagnostiek: Hoe accuraat is beeldvormende diagnostiek (echo, CT scan, MRI, PET,PET/CT) bij een patiënt met een klinisch vroeg-stadium endometriumcarcinoom?

Diagnostiek: Hoe accuraat zijn pre-operatieve histologische bevindingen?

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Uit welke onderdelen behoort een chirurgische stadiëring te bestaan bij een klinisch vroeg-stadium endometriumcarcinoom?

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Bij welke patiëntengroep bestaat er een indicatie tot pelviene en/of para-aortale lymfadenectomie?. (slecht gedifferentieerd, cervicale betrokkenheid, sereus/papillair?)

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Is er in de literatuur voldoende evidence dat carcinosarcomen kunnen worden beschouwd als high-risk metaplastische carcinomen en behandeld kunnen worden als hoog-risico carcinoom?

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Wat is de waarde van het verzamelen van peritoneaalvloeistof voor cytologisch onderzoek?

Therapie: Primaire behandeling: Wanneer en waarom is een complete stadiëring geïndiceerd zoals bij het ovariumcarcinoom?

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Is er indien pas postoperatief een indicatie blijkt tot stadiëring reden tot relaparotomie teneinde de stadiëring te completeren?

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Wat is de plek van de laparoscopische chirurgie cq bij welke stadia is laparoscopische chirurgie verantwoord?

Therapie: Primaire behandeling: Chirurgie: Behoort een standaard pelviene en para-aortale lymfadenectomie tot een debulking-operatie bij een gevorderd endometriumcarcinoom, ook bij niet suspecte lymfomen?

Therapie: Primaire behandeling: Radio/chemo/hormoontherapie: Bij welke risicofactoren en/of stadia is adjuvante radiotherapie (uitwendig en/of inwendig) geïndiceerd m.b.t. locoregionale controle en /of verbeterde overleving?

Therapie: Primaire behandeling: Radio/chemo/hormoontherapie: Is er een indicatie voor het combineren van radiotherapie met chemotherapie?

Therapie: Primaire behandeling: Radio/chemo/hormoontherapie: Is er een indicatie voor adjuvante chemotherapie, bij welke risicofactoren / stadia? Welke middelen?

Therapie: Primaire behandeling: Radio/chemo/hormoontherapie: Is er een plek voor adjuvante hormonale therapie bij zgn. "high risk" vroeg stadium endometriumcarcinoom?

Therapie: Primaire behandeling: Radio/chemo/hormoontherapie: Wat zijn de opties om jonge patiënten met een reële kinderwens en endometriumcarcinoom conservatief met behoud van fertiliteit te behandelen?

Therapie: Recidief endometriumcarcinoom: Wanneer heeft chirurgie als onderdeel van de therapie bij recidief endometriumcarcinoom toegevoegde waarde?

Therapie: Recidief endometriumcarcinoom: Wanneer is systemische therapie (chemotherapie, hormonale of anti- hormonale therapie) geïndiceerd bij de behandeling van het recidief endometriumcarcinoom en welke van deze therapieën heeft op welk moment in de behandeling de voorkeur?

Revalidatie: Welke vorm van revalidatie kan klachten voorkomen/verminderen tijdens de curatieve behandeling?

Revalidatie: Welke vorm van revalidatie kan klachten voorkomen/verminderen na afloop curatieve behandeling?

Follow-up: Wat is de invloed van follow-up controles op de uiteindelijke overleving en het welzijn (kwaliteit van leven) van een patiënt?

Follow-up: Waaruit behoort een follow-up controle te bestaan?

Follow-up: Met welke frequentie dienen de follow-up controles te worden uitgevoerd, en hoeveel jaar follow-up is minimaal vereist?

Organisatie: Zijn operateur en locatie medebepalend voor de prognose van een patiënt met een vroeg en/of gevorderd-stadium endometriumcarcinoom?

Organisatie: Leidt structureel regionaal overleg tot een verbeterde prognose voor de patient?

Organisatie: Leidt centralisatie van gevorderde stadia en / of recidief endometriumcarcinoom tot een verbeterde prognose?

Organisatie: Waar kan een patiënt met recidief endometriumcarcinoom het beste behandeld worden?

Organisatie: Wat kan de rol zijn van de gynaecologische oncologie verpleegkundige in de voorlichting, begeleiding van de patiënt met een endometriumcarcinoom?

Psychisch / sociaal: Leidt structurele begeleiding door een VSO en/of seksuoloog en/of maatschappelijke werk en/of psycholoog etc., tot een verbeterde kwaliteit van leven bij patiënten tijdens / na behandeling?

Psychisch / sociaal: Leidt een in het bezit van de patiënt zijnd dossier tot meer inzicht bij patiënt en zodoende tot een uiteindelijk verbeterde kwaliteit van leven tijdens / na behandeling?

Overigen: Is HRT toegestaan bij vrouwen die zijn behandeld in verband met een endometriumcarcinoom?

Overigen: Waar moet de voorlichting van een patiënt met endometriumcarcinoom aan voldoen zodat deze een goede keuze kan maken voor de primaire en eventueel aanvullende behandeling; door wie kan deze voorlichting het beste gedaan worden?