Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de herziening van de richtlijnmodule ‘behandeling van tinnitus’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de hiervoor opgestelde zoekvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (GRADE) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Module behandeling van tinnitus:

Toelichting: Thans wordt veel gebruikt gemaakt van multi-item tinnitus vragenlijsten om de mate van tinnitusklachten te scoren. Deze vragenlijsten zijn niet allen gevalideerd, en vragenlijsten komen niet overeen op de domeinen waarop gescoord wordt. Welke maat zou het beste de mate van tinnitus hinder en het klachtenpatroon omschrijven voor de patient? TFI wordt nu als standaard gebruikt, maar er is veel discussie of dit instrument optimaal is en wat de waarde is van single item vragen om de toepasbaarheid in de spreekkamer te kunnen optimaslieren.

 

Toelichting: Op basis van eedere studies zou het kunnen zijn dat behandeleffecten beter gescoord kunnen worden naar de specifieke klachten en/of type behandeling, bv luidheid in geval van mensen die opteren/worden behandeld met geluidsverijkende of gehoorherstellende therapie (Hall, 2018). Echter, dit vraagt nog nadere uitwerking om de meest optimale uitkomstmaat te selecteren voor de juiste toepassing.

 

Toelichting: Het is belangrijk om onderzoek te doen naar tinnitus subtypes, omdat dit mogelijk de effectiviteit van behandelingen zou kunnen beïnvloeden in bepaalde groepen tinnitus patiënten.

 

Behandeling specifieke kennislacunes

Referenties

Hall DA, Smith H, Hibbert A, Colley V, Haider HF, Horobin A, Londero A, Mazurek B, Thacker B,

Fackrell K; Core Outcome Measures in Tinnitus (COMiT) initiative. The COMiT'ID Study: Developing Core Outcome Domains Sets for Clinical Trials of Sound-, Psychology-, and Pharmacology-Based Interventions for Chronic Subjective Tinnitus in Adults. Trends Hear. 2018 Jan-Dec;22:2331216518814384. doi: 10.1177/2331216518814384. PMID: 30488765; PMCID: PMC6277759.