Verslag invitational conference, 13 december 2016

Datum 13 december 2016

Tijd 18.00 tot 20.00

Locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht

Aanwezig Berna Heijink (AJN Jeugdartsen Nederland), Suzanne de Graauw (KNGF), Fransje van Oost (Stichting Dravetsyndroom), Marijke van Hees (V&VN), Marjan van Kempen (VKGL), Jules Becher (VRA), Cor Oosterwijk (VSOP), Jurgen Schelhaas (NVN), Iris de Lange (promovendus Genetica WKZ)

 Werkgroepleden: Annick Laridon (NVK), Boudewijn Gunning (NVN/NVKN), Miriam Kooijman (VRA), Nienke Verbeek (VKGN), Eva Brilstra (VKGN, vicevoorzitter), Onno van Nieuwenhuizen (voorzitter), Bernardine Stegeman (Kennisinstituut van Medisch Specialisten)

 

Genodigd maar niet aanwezig: BOSK, EN, Erfocentrum, Hersenstichting, IGZ, LWOE, Lareb, Nefarma, NFU, NHG, NIV, NOV, NVAVG, NVKNG, NVLF, NVLKN, NVO, NVZ, NVZA, NZa, Patientenfederatie Nederland, STZ, ZiNL, ZKN, ZN

 

1. Opening en voorstelronde

Onno van Nieuwenhuizen, voorzitter, opent de invitational conference en heet iedereen van harte welkom. De aanwezigen stellen zich kort voor.

 

2. Toelichting doel van de avond en proces richtlijnontwikkeling:

Doel van de avond is het verzamelen van input van verschillende partijen om uiteindelijk een complete richtlijn op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft. Hier zal bepaald worden welke punten wel en welke niet worden meegenomen in de richtlijn. Het zal een multidisciplinaire richtlijn worden met een implementatieplan voor de richtlijn, welke aansluit op de praktijk en de bestaande zorgprocessen.

 

De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat.

 

3. Impact probleem Dravetsyndroom en richtlijn

Onno van Nieuwenhuizen geeft een korte toelichting over de stand van zaken wat betreft het Dravetsyndroom; de ernst van het syndroom, de gecompliceerde zorg.

 

4. Rondetafelsessie – bespreken van raamwerk & prioriteiten

Voor het bespreken van de inhoud van de richtlijn zijn de genodigden in twee groepen verdeeld. Er zijn vier sessies gehouden waarbij een voorstel van de werkgroep met te behandelen vragen werd besproken.

 

DIAGNOSTIEK (gespreksleider Eva Brilstra, vicevoorzitter)

De discussie spitst zich toe op een aantal aspecten van de diagnostiek:

Alleen SCN1A-gerelateerd of iedereen met een klinische diagnose Dravetsyndroom

Het moment van diagnostiek

Welke genetische diagnostiek moet worden verricht

Ten aanzien van de subvraag bij 1: Welke alternatieve klinische diagnoses kunnen worden overwogen bij jonge kinderen met het Dravetsyndroom?

Ten aanzien van de subvraag bij 2: Kan op basis van de SCN1A-mutatie in combinatie met klinische verschijnselen een uitspraak worden gedaan over de klinische diagnose en prognose?

BEHANDELING (gespreksleider Boudewijn Gunning)

De vragen “Welke factoren lokken een aanval uit?” en “Hoe kan het risico op een aanval worden verlaagd?” zijn samengenomen, omdat de tweede vraag niet is op te lossen zonder eerst de eerste vraag te beantwoorden.

Welke factor een aanval uitlokt, verschilt per kind. Echter, de volgende factoren kunnen een aanval uitlokken:

De volgende interventie zijn ter preventie van een aanval benoemd:

Wat zijn de adviezen ten aanzien van onderhoudsbehandeling van de epilepsie?

Wat zijn de adviezen ten aanzien van behandeling van status epilepticus?

FUNCTIONELE BEPERKINGEN (gespreksleiders Annick Laridon & Miriam)

Hoe kunnen loop-of orthopedische problemen het beste behandeld worden?

Welke adviezen zijn te geven over cognitieve ontwikkeling?

Welke adviezen over gedragsproblemen kunnen gegeven worden?

ORGANISATIE VAN ZORG (gespreksleider Nienke Verbeek)

Wat zijn de adviezen ten aanzien van uitvoer rijksvaccinatieprogramma?

Beschermende maatregelen

Wat en hoe kan het beste met ouders worden gecommuniceerd?

Aansluitend daarop Organisatie van zorg in het algemeen:

Daarnaast zijn de volgende punten ook ter sprake gekomen:

5. Vervolgprocedure

De notulen van deze avond worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

6. Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.