Kennislacunes

Het is onvoldoende onderzocht of er verschil in effectiviteit is in de inzet van “dedicated” operatieteam in vergelijking met standaard operatieteams. Voorstel onderzoeksvraag: Does the use of “dedicated teams” in emergency surgery improve the outcome of the surgery?

P: Patients undergoing an emergency surgery, unplanned, unscheduled

I: Dedicated teams

C: Regular emergency care, regular teams

O: Mortality, complications, treatment outcome/morbidity

 

Het is duidelijk dat sommige teams reeds gebruik maken van dedicated anesthesisten, dedicated anesthesie verpleegkundigen en dedicated operatieassistenten. Omdat deze situatie niet voor alle medisch specialisten en ondersteunend personeel haalbaar is, lijkt er het risico op kwaliteitsverlies in de avond, nacht en weekenduren. Omdat niet alle leden van het team dedicated hoeven te zijn, zou ook gebruik gemaakt kunnen worden van specifieke clusters van specialismen en een vertegenwoordiger van elke cluster in een dienst team in te roosteren (Reznick, 2016). Het vormen van clusters waarbij de operatieassistenten zich kunnen focussen op een kleinere groep specialisme en categorie ingrepen lijkt hierbij waardevol. Enkele ziekenhuizen passen dit al toe, maar wetenschappelijk onderzoek naar de (toegevoegde) waarde ontbreekt.

Voorstel onderzoeksvraag: Wat is het kwaliteitsverschil tussen één van de drie mogelijke werkvormen (geen dedicated verpleegkundigen/OK assistenten, cluster inzet, volledig dedicated team)?

 

Tevens benadrukt de werkgroep dat een uniforme beschrijving van een dedicated team wenselijk is. Het zou waardevol zijn om normen omtrent adequate kennis, kwaliteit en ervaring van operatieassistenten te duiden. Naast een consistente samenstelling van operatieteams zou het nuttig zijn om hoeveelheid ingrepen die een operatieassistent minimaal per jaar moet doen omwille van vaardigheid bij hoog complexe operaties inzichtelijk te maken.