Implementatieplan

Toelichting:

Als eindproduct wordt bij richtlijnmodules met een sterk geformuleerde en voldoende onderbouwde aanbeveling een implementatietabel opgeleverd. Hierin wordt onder andere opgenomen:

Module Intakegesprek

Aanbeveling

Draag er zorg voor dat alle patiënten en eventuele naasten die verwezen worden voor hartrevalidatie, een intakegesprek krijgen.

 

De volgende punten voor zorg op maat moeten minimaal in het intakegesprek middels samen beslissen met de patiënt worden besproken (ondersteund door vragenlijsten en de beslishulp):

  • Doelen (fysiek, psychisch*, sociaal, werkhervatting);
  • Risicoprofiel/CVRM (inclusief leefstijl en stress);
  • Opname/(medicamenteuze) behandeling/begeleidingstraject;
  • Therapietrouw/zelfmanagement/steun van naasten;
  • Contactpersoon/aanspreekpunt.

* In het bijzonder, bij twijfel over cognitief functioneren, bijvoorbeeld status na reanimatie, adviseren wij cognitieve screening (middels gevalideerde tool (cave, angst, depressie of delier)) waarbij verwijzing complexe hartrevalidatie overwogen kan worden.

 

Leg de doelen vast in het patiëntendossier, ook tot doel voor inzage door de patiënt.

 

Zorg voor structurele afspraken over multidisciplinaire samenwerking en communicatie tussen de eerste- en tweede- of derdelijnszorg en zorgverleners. De wijze waarop deze samenwerking en communicatie vorm krijgt, is afhankelijk van de lokale afspraken.

  1. Wat was het onderliggende probleem om deze module/ uitgangsvraag uit te werken te stellen?

 

Specifieke uitdagingen in de praktijk

 

Toelichting:

Mogelijk zijn EPD’s nog niet geschikt voor het vastleggen van de doelen van patienten.

  1. Maak een inschatting over hoeveel patiënten het ongeveer gaat waar de aanbeveling betrekking op heeft?

> 40.000

  1. Is er een implementatieprobleem?

 

Nee

  1. Maakt de aanbeveling deel uit van een set van interventies voor hetzelfde probleem?

 

Nee

  1. Wat zou mogelijk de landelijke toepassing van de aanbeveling belemmeren?

 

Verschil in type leverancier van EPD’s in ziekenhuizen. Mogelijk zijn niet alle typen EPD’s geschikt voor het vastleggen van de doelen van patiënten 

    6. Wat zou mogelijk de landelijke         

        toepassing van de aanbeveling     

        bevorderen?

 

Presentatie en disseminatie van de richtlijn, communicatie naar de leden.

    7. Welke personen/partijen zijn van

        belang bij het toepassen van de     

        aanbeveling in de praktijk?

Professional, beroepsvereniging, ziekenhuis(bestuur)

 

    8. Wat zouden deze personen/ partijen

        moeten veranderen in hun gedrag of

        organisatie om de aanbeveling toe

        te passen?

EPD’s inventariseren en aanpassen.

 

 

Deze aanbeveling komt in aanmerking voor plaatsing op de Implementatie Agenda van het programma Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG). In het programma ZE&GG werken patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid samen aan de bewezen beste zorg voor de patiënt. Daarmee is ZE&GG een programma van alle betrokken partijen in de Medisch Specialistische Zorg. FMS is één van deze betrokken partijen.

 

De implementatieagenda van ZE&GG bevat onderwerpen over wat de bewezen beste zorg is en die in de dagelijkse zorgpraktijk geïmplementeerd zouden moeten worden.  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) hebben landelijke afspraken gemaakt over de implementatie van de onderwerpen van de implementatieagenda. Deze afspraken zijn onderdeel van de zorginkoopafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

 

Vanuit FMS worden sterke, goed onderbouwde aanbevelingen, getoetst op de behoefte aan een implementatie impuls aangedragen. Voor de beoordeling van onderwerpen uit richtlijnen wordt gekeken naar bovenstaande tabel voor een inschatting van de implementatie impuls. Met de ingevulde implementatietabel kunnen we vanuit FMS de andere HLA-MSZ partijen goed informeren om zo samen te beslissen of de aanbeveling daadwerkelijk op de implementatie agenda zal worden geplaatst.

 

Algemene implementatie van de richtlijn

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

 

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties

De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

De systeemstakeholders (onder andere zorgverzekeraars, (koepelorganisaties van) ziekenhuisbestuurders, IGJ)

Van de bestuurders wordt verwacht dat zij bij de betrokken medisch professionals nagaan op welke wijze zij kennis hebben genomen van de nieuwe richtlijn en deze toepassen in de praktijk. Van zorgverleners wordt verwacht dat zij de zorg die in deze richtlijn wordt voorgeschreven zullen vergoeden.

 

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Toevoegen van richtlijn aan Richtlijnendatabase. Daarbij opnemen van dit implementatieplan op een voor alle partijen goed te vinden plaats.