Kennislacunes

Bij de herziening van de richtlijn (2022-2024) is geconstateerd dat er een aantal vragen zijn die niet beantwoord kunnen worden omdat er onvoldoende bewijs beschikbaar is.

De werkgroep heeft de volgende kennislacunes gedefinieerd, die in de toekomst idealiter wetenschappelijk onderbouwd zouden moeten worden:

 

Chlamydia

  1. Er is internationaal weinig consensus over de tweedekeuzebehandeling bij rectale chlamydia-infecties met azitromycine (bijvoorbeeld in het geval van allergie/intolerantie tetracyclines of zwangerschap). In deze herziening is 1000 mg per os eenmalig opgenomen, maar andere (internationale) richtlijnen adviseren bijvoorbeeld om deze dosis na 12-24 uur te herhalen (ASHM) of om eenmalig 1000 mg gevolgd door twee dagen 500 mg voor te schrijven (BASSH).
  2. Wat gebeurt er (op lange termijn) met het aantal en de ernst van complicaties van chlamydia-infectie na het besluit om asymptomatische personen niet meer te testen op chlamydia?
  3. Wat zijn de feitelijke en ervaren belangen van asymptomatische personen om zich te laten testen? Wat kiezen patiënten die voor soa-diagnostiek komen als ze met de huidige kennis geconfronteerd worden? Willen ze (gemiddeld) dan wel of geen test?
  4. Zijn er factoren die bepalen of een chlamydia-infectie bij vrouwen al dan niet symptomatisch wordt en op lange termijn tot complicaties (infertiliteit, PID) leidt? Maakt het wel/niet symptomatisch zijn uit voor de kans op complicaties?
  5. Wat is de rol van rectale chlamydia in de voortgaande transmissie van chlamydia?
  6. Wat is de medische consumptie bij een zwangerschapswens onder vrouwen met en zonder een doorgemaakte chlamydia-infectie?
  7. Wat is het effect van doxycycline-postexpositieprofylaxe (doxy-PEP) op de epidemiologie van chlamydia en lymphogranuloma venereum?

Overig

  1. Wat is de ziektelast van verschillende soa’s? In het bijzonder: anogenitale wratten, herpes genitalis en mpox.
  2. Wat is de relatieve effectiviteit van verschillende therapieën van anogenitale wratten?
  3. Wat is het effect van vitamine C en probiotica op afwijkende fluor vaginalis bij met name bacteriële vaginose? Wat is het effect van probiotica in combinatie met zure polymeren én voedings- en leefstijladviezen (stoppen met roken, katoenen inlegkruisjes, etc.)?
  4. Wat is de beste strategie voor partnernotificatie?
  5. Wat is de zin en onzin van e-consulten (zorg op afstand) binnen de seksuele gezondheidszorg?
  6. Wat is het effect van doxy-PEP op antimicrobiële resistentie en het microbioom?