Notulen invitational conference

Datum: 17 januari 2018

Tijd: 16:15 tot 18:00 uur

Locatie: Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht (vergadercentrum eerste verdieping)

Aanwezig: E. Weersink (NVALT, voorzitter), H. Horsman (NIP), K. Evers (VIG), M. Shams (VIG), E. Wouters (LCN), E. Hulzebos (KNGF), A. van Huisstede (NVALT), A. ten Brinke (NVALT), G.J. Braunstahl (NVALT), P. van Hal (ZIN), B. Blekkenhorst (ZIN), Lowie van Vleteren, J. de Jong (NHG), M. Poulissen (Longfondss en Vereniging Nederland Davos), W. Litsenburg (V&VN), M. van de Kragt (NAPA), J.M. van de Berg (IGZ), I. van Veen (NVALT), S.W. Zielhuis (NVZA), A. Muller-Hansma (Lareb), J. van Boven (KNMP), N. Breederveld (Davos), R. Brouwer (KNMP), S. Reitsma (NBKNO)

 

Genodigd maar niet aanwezig: M. Becks (Medidis, afgemeld), J. Muris (NHG, schriftelijk knelpunten aangeleverd), NvvH (afgemeld), NVZ (afgemeld), NFU, STZ, ZKN, ZN, NZa, DBC-onderhoud.

 

1. Opening

Els Weersink, voorzitter van de richtlijnwerkgroep Ernstig astma, heet iedereen van harte welkom.

 

2. Voorstelronde

Alle deelnemers stellen zich kort voor.

 

3. Toelichting doel van de avond en proces richtlijnontwikkeling

Doel van de avond is het verzamelen van input van verschillende partijen voor de gedeeltelijke herziening van de richtlijn Ernstig astma. Bij de herziening wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft in het werkveld. Hiermee willen we een richtlijn ontwikkelen die aansluit op de praktijk en de bestaande zorgprocessen en die goed te implementeren is. De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat.

 

Op basis van de discussiepunten die de veldpartijen inbrengen, stelt de werkgroep tijdens de volgende werkgroepvergadering de verdere afbakening van het raamwerk vast.

 

4. Impact probleem ernstig astma en richtlijn

De impact van het probleem kan hier genoteerd worden.

 

5. Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

Alle aanwezigen krijgen de gelegenheid om de belangrijkste knelpunten en onderwerpen voor de richtlijn te benoemen.

 

Longcentra Nederland (LCN) (E. Wouters):

 

KNGF (E. Hulzebos):

 

NVALT (A. van Huisstede):

 

NVALT (A. ten Brinke):

 

NVALT (G.J. Braunstahl):

 

ZIN (P. van Hal):

 

ZIN (B. Blekkenhorst):

 

NVALT (L. van Fleteren):

 

NHG (J. de Jong):

 

Longfonds (M. Poulissen):

 

V&VN (W. Litsenburg):

 

NAPA (M. van de Kragt):

 

IGZ (J.M. van den Berg):

 

NVALT (I. van Veen):

 

NVZA (S.W. Zielhuis):

 

Lareb (A. Muller):

 

KNMP (J. van Boven):

 

KNMP (R. Brouwer):

 

NVKNO (S. Reitsma):

 

NIP (H. Horsman):

 

VIG (K. Evers en M. Shams) (knelpunten ook tekstueel aangeleverd):

 

NHG (J. Muris, schriftelijk aangedragen)

 

6. Vervolgprocedure

De notulen van deze avond worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

7. Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.