Kennislacunes

De performance/accuratesse van de delier EEG-screening bij IC-patiënten is onbekend en daarmee ook de eventueel toegevoegde waarde hiervan bij delierdetectie op de IC. Ook zou EEG-screening mogelijk alleen bij omschreven groepen meerwaarde hebben ter differentiatie van andere ziektebeelden, maar dit is niet/onvoldoende onderbouwd door literatuur. (Onderzoeksvraag: wat is de diagnostische accuratesse van EEG-gebaseerde delierscreening in IC-patiënten?)

 

In Nederland loopt momenteel een multicenter RCT (Early Delta trial) naar het effect van toevoeging van dagelijks EEG-gebaseerde screening aan standaard IC-delierscreeningsmethoden, op klinische uitkomstmaten zoals IC-ligduur, deliriumduur en gebruik van sedativa en antipsychotica. De uitkomsten worden na 2025 verwacht.

 

Wellicht zou EEG-monitoring ook kunnen helpen bij het evalueren van behandeling van delier. De invloed van medicatie zou onderwerp kunnen zijn van toekomstige studies.

(Onderzoeksvraag: wat is de waarde van EEG-monitoring bij het evalueren van deliertherapie?)

 

Verder bestaat er veel onduidelijkheid over hoe het beste kan worden gescreend op delier bij patiënten met een bestaande dementie (Wat is de diagnostische accuratesse van EEG-gebaseerde delierscreening in IC-patiënten met bekende dementie?)