Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1-3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Informeer de patiënt over het onvermogen om op basis van beeldvorming een nauwkeurige voorspelling te doen voor de tijd tot sporthervatting.

<1 jaar

Geen.

Verspreiding van kennis.

Onwetendheid zorgprofessionals.

Verspreiding van de richtlijn.

VSG

 

Wees terughoudend met beeldvorming wanneer er geen verdenking is op een volledige ruptuur of avulsie letsel om een voorspelling te doen voor de tijd tot sporthervatting.

<1 jaar

Geen/ vermindering

Verspreiding van kennis.

Onwetendheid zorgprofessionals.

Verspreiding van de richtlijn.

VSG

 

Overweeg beeldvorming wanneer anamnese en fysisch onderzoek een verdenking geeft op een volledige ruptuur om een grove voorspelling te doen voor de tijd tot sporthervatting.

<1 jaar

Nihil.

Kennis en expertise om het nut van beeldvorming in te schatten.

Onvoldoende kennis, druk vanuit de patiënt.

Verspreiding van de richtlijn.

VSG

 

Informeer de patiënt dat bij een volledige ruptuur of avulsie letsel sprake is van een langere tijd tot sporthervatting. Dit is meestal 3 tot >12 maanden, waarbij voor sommige patiënten een volledige sporthervatting niet mogelijk is.

<1 jaar

Geen.

Verspreiding van kennis.

Onwetendheid zorgprofessionals.

Verspreiding van de richtlijn.

VSG

 

Indien gewenst om binnen een zorgketen met een classificatiesysteem te werken, stem dan onderling goed af welke wordt toegepast. Geef daarbij in het radiologisch verslag ook een beschrijving van de aard, de locatie en de omvang van het letsel.

<1 jaar

Geen.

Afstemming per zorginstelling tussen de zorgverleners over het gebruik van MRI classificatiesystemen.

Onvoldoende kennis en afstemming binnen de zorginstelling.

Afstemming binnen en tussen zorginstellingen.

Ziekenhuizen

 

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.