Verslag invitational conference

Verslag schriftelijke knelpuntenanalyse richtlijn Medicatiegebruik rondom zwangerschap en borstvoeding bij vrouwen met reumatische ziekten

 

Ontvangen reacties: 16

(V&VN, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, STZ, Bijwerkingencentrum Lareb, NVMM, IGJ, KNOV, NHG, NIV, NVLE, NVK, ZINL, NVOG, NVR, ReumaNederland, ReumaZorg Nederland, NVLE)

Aangeschreven maar geen reactie gestuurd: 8 (Nederlandse Zorgautoriteit, NFU, NVZ, ZKN, ZN, NVKC, NAPA, Patiëntenfederatie Nederland (wel van afzonderlijke patiëntenverenigingen))

 

1. Toelichting
Om de richtlijn Medicatiegebruik rondom zwangerschap en borstvoeding bij vrouwen met reumatische ziekten zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en ideeën uit de praktijk, is besloten om de knelpunten schriftelijk te inventariseren. Alle genodigde partijen voor de schriftelijke knelpuntenanalyse kregen het concept raamwerk toegestuurd en werden gevraagd drie vragen in te vullen: 1. Zijn er wat u betreft knelpunten rondom medicatiegebruik rondom zwangerschap en borstvoeding bij vrouwen met reumatische ziekten die momenteel nog niet geadresseerd worden in het raamwerk? 2. Zijn er concept uitgangsvragen opgenomen in het raamwerk waar u zich niet in kan vinden? 3. Welke 3 concept uitgangsvragen (of nieuwe knelpunten) hebben voor u de hoogste prioriteit?

 

2. Concept raamwerk
In het concept raamwerk van de richtlijn stond een overzicht van de voorlopige uitgangsvragen. Dit zag er als volgt uit:

Hoofdstuk

Uitgangsvraag

1. Preconceptionele begeleiding

a. Welke zaken dienen besproken te worden tijdens de preconceptionele voorlichting? En door wie?

b. Preconceptionele begeleiding; bij niet zwanger worden, wanneer moet er naar de gynaecoloog/ fertiliteitsonderzoek worden verwezen?

2. Medicatiegebruik bij kinderwens

a. Welke medicatie kan gebruikt worden bij een vrouw met kinderwens?

b. Welke medicatie kan gebruikt worden bij een man met kinderwens?

3. Effecten actieve ziekte

a. Welke risico’s heeft het niet (voldoende) behandelen van actieve ziekte voor moeder en kind?

4. Medicatiegebruik tijdens zwangerschap

a. Welke medicatie kan gebruikt worden tijdens de verschillende trimesters van de zwangerschap?

b. Moeten biologicals gestopt worden tijdens de zwangerschap? Zo ja, wanneer?

c. Zijn er na-effecten van bDMARDs te verwachten bij het kind?

5. Kind

a. Wat is de plaats van screening op SSA en SSB antistoffen bij de moeder

b. Hoe om te gaan met levende en niet-levende vaccinaties bij kinderen waarvan de moeders DMARDs hebben gebruikt tijdens de zwangerschap

c. Wanneer is bloedafname uit de navelstreng geïndiceerd?

d. Wanneer is follow-up door de kinderarts geïndiceerd van een kind van een moeder met reumatologische aandoening?

6. Medicatie tijdens borstvoeding

a. Welke medicatie kan gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding?

7. Anticonceptie

a. Welke anticonceptie kan worden gebruikt in combinatie met DMARDs bij vrouwen met reumatische ziekten?

8. Organisatie van zorg

a. Wie geeft advies voorafgaand aan conceptie?

b. Wie doet de intake aan het begin van de zwangerschap?

c. Aan welke punten moet de samenwerking tussen reumatoloog, gynaecoloog en verloskundige voldoen?

d. Wat is de plaats van prenatale diagnostiek (welk onderzoek bij welk verhoogd risico)

e. Vanaf welke zwangerschapsduur dient een patiënt die vanwege haar reumatische ziekte wordt opgenomen, te worden opgenomen op de afdeling gynaecologie?

 

 

3. Binnengekomen reacties
De volgende organisaties hebben een schriftelijke reactie gestuurd: V&VN, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, STZ, Bijwerkingencentrum Lareb, NVMM, IGJ, KNOV, NHG, NIV, NVLE, NVK, ZINL, NVOG, NVR, ReumaNederland, ReumaZorgNederland.

Hieronder is een overzicht opgenomen van de antwoorden op de verschillende vragen. In de derde kolom is een reactie van de werkgroep opgenomen over de aangegeven ontbrekende knelpunten.

Organisatie

Commentaar

Prioritering (3 knelpunten)

V&VN (ook input vanuit 2 individuele leden)

Ik begrijp niet helemaal waarom de biologicals in een aparte vraag (4b) zijn opgenomen. Het antwoord op 4b zit nl. al verweven in 2a en 4a.

 

vraag 1 B: Bij"niet zwanger worden" vervangen voor: uitblijven van een zwangerschap

 

Vraag 2 a en 2 b: een kinderwens aanvullen met actieve kinderwens. Dus: Welke medicatie kan gebruikt worden bij een vrouw (of man) met een actieve kinderwens?

 

Enigste wat ik mis in dit raamwerk: wat zijn de indicaties om een patiënte vanuit een perifeer ziekenhuis door te sturen naar jullie polikliniek reumatologie, gespecialiseerd in deze materie?

Het beleid rondom mannen.

 

2, 4 en 5

 

 

Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De hoeveelheid verzamelde data voor de verschillende medicaties is afhankelijk van het aantal jaren dat medicatie op de markt is en hoelang de registratie studies lopen. Dit kan voor verschillen zorgen binnen eenzelfde klasse medicatie met betrekking tot richtlijnen over gebruik. (zie ook de EULAR guidelines).

 

Welke risico’s heeft het niet (voldoende) behandelen van actieve ziekte voor moeder en kind?

- Wordt hiermee bedoeld het risico niet behandelen vs het risico van de medicatie? En wat zijn de risico’s van flares tijdens de zwangerschap?

 

Wanneer is bloedafname uit de navelstreng geïndiceerd?

- Waarom wordt hier gekozen voor bloedafname uit de navelstreng en niet van moeder of kind?

 

Algemene opmerkingen van VIG:

Aanbevolen om consistent om te gaan met de bewoording. Bijv. om te spreken over cDMARD, bDMARD (tussen de biologicals onderscheid te maken tussen de anti-TNF en andere biologials) of tsDMARDs.

 

Bijna de helft van de zwangerschappen zijn ongepland. Het is wellicht belangrijk om vrouwen van vruchtbare leeftijd die nog niet actieve zwangerschapswens hebben, maar wel zwanger kunnen worden mee te nemen in het opstellen van de richtlijnen. Hoe moeten we hier mee omgaan?

 

Gedurende de zwangerschap kunnen we ook flares plaatsvinden. Wellicht goed om hier te benoemen.

 

Welke risico’s heeft het niet (voldoende) behandelen van actieve ziekte voor moeder en kind?

 

Welke medicatie kan gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding?

 

Medicatiegebruik bij een kinderwens en zwangerschap

STZ

Geen input

 

Bijwerkingencentrum Lareb

Een van de medewerkers van Bijwerkingencentrum Lareb is als een van de werkgroep leden betrokken bij deze richtlijn ‘Medicatiegebruik rondom zwangerschap en borstvoeding bij vrouwen met reumatische ziekten’.

Wij zullen vanuit Bijwerkingencentrum Lareb daarom niet ook nog als stakeholderpartij bij deze richtlijn betrokken zijn.

 

 

NVMM

Naar aanleiding van onderstaande mail kan ik u meedelen dat er vanuit de NVMM geen specifieke knelpunten zijn

 

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Hoe moet proces van medicatievoorschrijving en bewaking georganiseerd worden bij kinderwens en zwangerschap.

 

Zijn er toegnomen risico's op infectie bij moeder en kind bij het gebruik van biologicals. Zoals deze bekend zijn bij niet zwangere volwassenen.

 

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Omdat de behandeling van vrouwen met reumatische ziekten niet tot het deskundigheidsgebied van de verloskundige behoort kunnen wij geen bijdrage leveren aan uw knelpunteninventarisatie.

 

NHG

het NHG heeft na ampel overleg besloten niet deel te nemen aan de ontwikkeling van de richtlijn

 

NIV

De Nederlandse Internisten Vereniging zal geen gebruik maken van de mogelijkheid tot het aanleveren van knelpunten voor deze richtlijn

 

NVLE: commissie Sclerodermie/MTCD

nee

effecten actieve ziekten

 

medicatiegebruik tijdens de zwangerschap

 

kind

NVLE: Lupus APS commissie

Informatieverstrekking rondom medicatiegebruik voor en tijdens zwangerschap en tijdens lactatie afstemmen tussen reumatologen, apothekers, verloskundigen/gynaecologen en lactatiekundigen.

 

Aandacht hebben voor de individuele patient en de wensen van diegene. Bijvoorbeeld bij geven van borstvoeding. Met creatief meedenken, zoals aanpassen van momenten van innemen van medicatie, kan meer dan soms gedacht wordt.

 

Gebruik van prednison tijdens zwangerschap en bevalling: o.a. Stress-schema tijdens bevalling, mogelijke gevolgen voor kindje en beleid bij kindje na bevaling.

 

Punt 7a: algemener maken: anticonceptie bij reumatische ziekten (niet alleen bij gebruik van DMARDs).

 

In het algemeen mis ik waar de regie ligt rondom de zwangerschap: reumatoloog of gynaecoloog. Duidelijkheid voor patiënt voor wat bij wie ze moet zijn is erg belangrijk.

 

In principe moet voor elke patiënt het beleid gelijk zijn. Nu in de praktijk dat de mondige patiënt  meer begeleiding/betere adviezen afgestemd op individuele situatie  krijgt dan iemand die het over zich heen laat komen en de arts volgt.

2, 4 en 6 met als onderwerp medicatiegebruik.

 

8: vooral punt c over samenwerking tussen verschillende disciplines/specialisaties.

 

Hoe kan de individuele patiënt het beste begeleid worden voor/tijdens en na zwangerschap/bij lactatie en door wie. Vanwege alle risico's is de zwangerschap niet zorgeloos. Wordt erg gemedicaliseerd. Daardoor weinig aandacht voor wensen/angsten van patiënt zoals die er wel is wanneer je in de thuissituatie wordt begeleid door een verloskundige. Vooral tijdens een eerste zwangerschap erg van belang om op de hoogte te zijn van mogelijkheden zoals opstellen van bevalplan, hoe gaat een ziekenhuisbevalling, wat gebeurt er met het kindje na de bevalling (kan het bij je blijven of wordt het naar een andere afdeling gebracht) enz.

NVK

De hoogte van prednison tijdens zwangerschap en lactatie.

 

Hoe ver te voren stoppen met NSAID voor zwanger worden. Tijdens zwangerschap: wanneer het mogelijk wel kan worden gegeven.

 

Hoogte van foliumzuur bij sulfasalazine gebruik.

Welke medicatie kan gebruikt worden tijdens de verschillende trimesters van de zwangerschap? En wanneer te stoppen met biologicals

 

Hoe om te gaan met levende en niet-levende vaccinaties bij kinderen waarvan de moeders DMARDs hebben gebruikt tijdens de zwangerschap. En Effecten DMARDs op ontwikkeling kind, follow-up door kinderarts?

 

Welke medicatie kan gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding?

ZINL

Vanuit het Zorginstituut zullen we hier geen gebruik van maken omdat dit onderwerp vanuit pakketbeheer momenteel geen prioriteit heeft.

 

NVOG

Geen aanvullingen

 

NVR

het is mij niet duidelijk of er ook aandacht is voor patienten met een reumatische ziekte en positieve anti-fosfolipiden, maar (nog) geen trombose of miskraam

 

komt pulmonale arteriele hypertensie aan bod en risico's zwangerschap?

ik loop vaak tegen medicatiegebruik bij man met kinderwens aan (mn MTX)

wie geeft advies voorafgaand aan conceptie

 

welke medicatie mag in welk trimester

ReumaNederland

Zie hieronder

 

ReumaZorg Nederland

Zie hieronder

 

 

Input vanuit ReumaNederland:
7. Formulering anticonceptie aanpassen, gaat om specifieke anticonceptie (pil, prikpil en spiraaltje)

Andere punten:

We gaan ervan uit dat de richtlijn voor de andere medicatie, dat er geen kennishiaten zijn.

Titel is niet helemaal juist, gaat niet om alle reumatische ziekten. Het gaat om vrouwen met ontstekingsreuma.

Bij het raamwerk missen we een tijdsplanning.

We missen de doelgroep van vrouwen die tijdens de zwangerschap de diagnose krijgen.

 

Aanvullende uitgangsvragen:

Bij hoofdstuk 1 en 2. Waar in deze module wordt vruchtbaarheid behandeld voor mannen als voor vrouwen?

2. Zijn er eventueel voordelen, voor moeder en kind, bij het tijdelijk stopzetten van medicatie tijdens zwangerschap en lactatie?

2/4. Zou zwangerschap bij hoge activiteit uitgesteld moeten worden? Kan het aanpassen van medicatie voldoende zijn?

4. Is er direct na de bevalling extra medicatie nodig, zoals prednisolon (korte stootkuur)?

Bij 4 wat is de wisselwerking met zelfzorgproducten?

Bij 5c. Is er ook ander onderzoek (denk aan echo's et cetera) ter monitoring van het kind in de baarmoeder?

6a Is er sprake van een periode van afbouwen voorafgaand aan het geven van borstvoeding?

8a. Wie geeft welk advies bij kinderwens? 

8. Wie is het aanspreekpunt voor de man en voor de vrouw?

8. Hoe en door wie wordt bepaald dat de voordelen van medicatiegebruik tijdens zwangerschap opwegen tegen de nadelen?

H8. De reumaverpleegkundige is vaak beter bereikbaar dan de reumatoloog. Wat kan er met de Reumaverpleegkundige besproken worden op dit gebied? De rol reumaverpleegkundige wordt niet meegenomen in hoofdstuk 8? 

9. Wie doet wat aan nazorg na de bevalling en in de lactatieperiode?

Knelpunten vanuit patiënten perspectief:

Wie stelt wanneer een kinderwens aan de orde in de spreekkamer?

Hoe zorg je dat het een onderwerp is dat bespreekbaar is tijdens het consult?

Hoe zorg je ervoor dat de partner betrokken wordt bij het bespreken van medicatie rondom zwangerschap (bijvoorbeeld keuze MTX, sulfasalazine bij nog een kinderwens)

Algemene opmerking: waar komt het hele vraagstuk rondom bevallen en verzorgen kind aan bod?

 

Input vanuit ReumaZorg Nederland:

1. Zijn er wat u betreft knelpunten rondom medicatiegebruik rond zwangerschap en borstvoeding die momenteel nog niet geadresseerd worden in het raamwerk?

 

Vraag 1: Preconceptionele begeleiding

 

Aanvullende opmerkingen m.b.t. vraag 1:

Vraag 2: Medicatiegebruik bij kinderwens

 

Vraag 3: Effecten actieve ziekte

 

Vraag 4: Medicatiegebruik tijdens zwangerschap


Vraag 5: Kind
Uitgangsvragen zijn prima.

Vraag 6: Medicatie tijdens lactatie

Vraag 7: Anticonceptie
Uitgangsvraag is prima.

Vraag 8: Organisatie van zorg


Aanvullende vraag: Begeleiding tijdens/na de bevalling

 

2. Zijn er uitgangsvragen opgenomen in het raamwerk waar u zich niet in kan vinden?
Wij kunnen ons vinden in de uitgangsvragen. Vraag 1 en Vraag 8 hebben overlap.

 

3. Welke 3 concept uitgangsvragen (of nieuwe knelpunten) hebben voor u de hoogste prioriteit?
Prioritering wisselt per patientpartner. De conclusie is om eerst de kennis m.b.t. medicatiegebruik bij kinderwens/zwangerschap/lactatie op orde te hebben. De communicatie hierover en de organisatie van zorg, volgt daarna, maar is minstens zo belangrijk.

  1. Medicatiegebruik bij kinderwens
  2. Medicatiegebruik tijdens zwangerschap
  3. Medicatie tijdens lactatie

 

4. Vervolgprocedure
De werkgroep zal alle ingebrachte knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld.

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).