Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1-3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Beoordeel de patiënt klinisch voor acute, ongeplande PSA, rekening houdend met de specifieke risico’s van de spoedeisende interventie en de medische status van de patiënt en documenteer de bevindingen.

< 1 jaar

geen

geen

geen

geen

Sedatie deskundige

geen

Consulteer laagdrempelig een bekwame collega (bijvoorbeeld anesthesioloog), indien u zich als zorgprofessional na de pre-sedatie screening niet bekwaam acht voor het toepassen van acute, ongeplande PSA bij een specifieke patiënt.

< 1 jaar

geen

geen

Bekwame collega moet wel beschikbaar en aanwezig zijn

geen

Sedatie deskundige en aanvullend Anesthesiologen, SPSer en PA anesthesiologie

geen

Maak een afweging tussen verhoogde kans op aspiratie en de risico’s geassocieerd met uitstel van de procedure. Hierbij moet speciale aandacht zijn voor patiënten met ASA-status >3, ernstige obesitas, luchtwegafwijkingen, hyperemesis, darmobstructies en oesofagusaandoeningen.

 

Indien er gekozen wordt om sedatie toe te passen, baseer de keuze voor een sedativum, de sedatiediepte en eventuele bescherming van de luchtweg mede op de kans op aspiratie.

< 1 jaar

geen

geen

geen

geen

Sedatie deskundige

geen

(Pre)oxygeneer adequaat met een zo hoog mogelijke FiO2 (15 liter O2 met een non-rebreathing masker) bij acute, ongeplande PSA.

< 1 jaar

aanschaf non-rebreather masker, meestal wel al beschikbaar

geen

geen

geen

zorginstellingen

geen

Controleer patiënten na acute, ongeplande PSA totdat ze geen risico meer lopen op ademhalingsdepressie, de vitale functies terugkeren naar de toestand van vóór de sedatie en ze voldoende alert en op het bij de leeftijd passende basisniveau van bewustzijn zijn.

 

Continue bewaking van een patiënt na acute, ongeplande PSA tot deze voldoende wakker is (zie module Ontslagcriteria), is ook vereist in de avond/nacht- en weekenduren.

< 1 jaar, alleen voor zorginstelling SEH en de optie voor spoed interventies

Indien er bij de roosterplanning nog geen rekening is gehouden met extra personele inzet voor de bewaking van een patiënt na acute ongeplande PSA kan dit extra kosten veroorzaken. Dat geldt ook voor aanschaf van extra monitoring hiervoor. Meestal zal monitoring wel al beschikbaar zijn

geen

Extra personele inzet voor bewaking van een patiënt na acute, ongeplande PSA in de ANW-uren

Dienstrooster dienen event. aangepast te worden (hou rekening met een extra achterwacht verpleegkundige

zorginstellingen

geen