Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Leg vast wie binnen het ziekenhuis de zorg (met de chronische pijnpatiënt) coördineert, welke van de taken door de coördinator worden opgepakt (ook het initiëren en/of onderhouden van een regionaal samenwerkingsverband/netwerk) en wie de functie van regiebehandelaar bekleedt. 

<1 jaar

Geen

Bekendheid richtlijn en gebruik supportplan

Gebruik van ander instrument dan supportplan.

Publicatie richtlijn

VRA

 

De revalidatiearts (cq revalidatie-instelling) neemt een proactieve rol in het in praktijk brengen van transmurale zorg op het gebied van pijn in de regio.

 

Overweeg het opzetten van een samenwerkingsverband of netwerken in de regio, waarbij het uitgangspunt is iedere patiënt de juiste zorg (snel) op de juiste plaats te bieden.

1-3 jaar

Gering effect

Financiering voor samenwerkingsverband?

Reeds bestaande samenwerkings-afspraken. kosten en tijd voor de samenwerking in de 1e lijn

Publicatie richtlijn

VRA

 

Draag zorg dat naast het inrichten van toekomstbestendige netwerkzorg ook het inrichten van een lerend netwerk vorm krijgt zodat in de regio de transitie gemaakt wordt om met verschillende zorgverleners vanuit één visie (biopsychosociaal) te gaan werken.

1-3 jaar

Geen

Eensgezindheid over BPS-model

Gebrek aan tijd bij professionals

Publicatie richtlijn,

VRA

 

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.