Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Stel samen met de patiënt en omgeving een supportplan op om het geleerde gezonde gedrag te integreren in dagelijks leven aan de hand van de vijf thema’s: drijfveren, zelfregulatie, draagkracht, gewoonten en omgevings- en sociale factoren. Voorbeelden zijn de WK en IK kaarten.

<1 jaar

Geen

Bekendheid richtlijn en gebruik supportplan

Gebruik van ander instrument dan supportplan.

Publicatie richtlijn

VRA & andere beroepsverrenigingen

 

Bepaal samen met de patiënt en omgeving gedurende het behandeltraject, hoe geleerde vaardigheden en ondersteunende omstandigheden geïntegreerd kunnen worden in dagelijks leven.

  • stel hier samen een supportplan voor op dat de patiënt zelfstandig uitvoert met indien nodig tijdcontingente ondersteuning van team, gespecialiseerde behandelaren in de eerste lijn of ervaringsdeskundigen.
  • Bij betrokkenheid van andere (in) formele hulpverleners wordt door het revalidatie team gezorgd voor afstemming en een overdracht.

<1 jaar

Geen

Bekendheid richtlijn en gebruik supportplan

Gebruik van ander instrument dan supportplan.

Publicatie richtlijn

VRA

 

Monitor en evalueer de effecten van behandeling op lange termijn (inclusief supportplan), door standaard metingen na een jaar op activiteiten en participatie niveau.

1-3 jaar

Afhankelijk van hoe uitgebreid de evaluatie is

Tools en instrumenten beschikbaar voor monitoring

Gebrek aan tijd bij professionals om op te volgen.

Publicatie richtlijn, vergroten bekendheid geschikte tools/instrumenten

VRA

 

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang