Kennislacunes

Het succes van een interdisciplinaire behandeling staat of valt met de kwaliteit van de behandeling. Daarnaast zou het goed zijn om vast te leggen aan welke kwaliteitseisen interdisciplinaire behandelteams moeten voldoen om te kunnen vaststellen of een patiënt in aanmerking komt voor interdisciplinaire behandeling.

 

Bij patiënten met fibromyalgie zijn onvoldoende kwalitatief goede studies uitgevoerd naar factoren die het in stand houden van het pijnprobleem kunnen voorspellen. Studies rapporteren associaties maar er is geen gevalideerd predictiemodel beschikbaar. Mogelijke onderzoeksvragen zouden kunnen zijn:

 

De ontwikkeling van een predictiemodel

Welke beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren voorspellen het in standhouden van het pijnprobleem bij volwassen patiënten met fibromyalgie en wat is de voorspellende waarde van deze factoren?

 

Het evalueren van de impact van het predictiemodel

Wat is de impact van de toepassing van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren bij de selectie van patiënten met fibromyalgie op de uitkomsten van interdisciplinaire behandeling?

 

Depressie lijkt in wetenschappelijk onderzoek een negatief voorspellende waarde te hebben, in ander onderzoek weer niet. Aanvullend onderzoek dient plaats te vinden om meer duidelijkheid te krijgen over de invloed van een depressie op de uitkomst van een interdisciplinaire behandeling.