Kennislacunes

Het succes van een interdisciplinaire behandeling staat of valt met de kwaliteit van de behandeling. Daarnaast zou het goed zijn om vast te leggen aan welke kwaliteitseisen interdisciplinaire behandelteams moeten voldoen om te kunnen vaststellen of een patiënt in aanmerking komt voor interdisciplinaire behandeling.

 

1.1 Fibromyalgie

 

Bij patiënten met fibromyalgie zijn onvoldoende kwalitatief goede studies uitgevoerd naar factoren die het in stand houden van het pijnprobleem kunnen voorspellen. Studies rapporteren associaties maar er is geen gevalideerd predictiemodel beschikbaar. Mogelijke onderzoeksvragen zouden kunnen zijn:

 

De ontwikkeling van een predictiemodel

Welke beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren voorspellen het in standhouden van het pijnprobleem bij volwassen patiënten met fibromyalgie en wat is de voorspellende waarde van deze factoren?

 

Het evalueren van de impact van het predictiemodel

Wat is de impact van de toepassing van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren bij de selectie van patiënten met fibromyalgie op de uitkomsten van interdisciplinaire behandeling?

 

Depressie lijkt in wetenschappelijk onderzoek een negatief voorspellende waarde te hebben, in ander onderzoek weer niet. Aanvullend onderzoek dient plaats te vinden om meer duidelijkheid te krijgen over de invloed van een depressie op de uitkomst van een interdisciplinaire behandeling.

 

1.2 Nekpijn

 

Er is veel onderzoek gedaan naar factoren die geassocieerd zijn met uitkomsten voor patiënten met lage rugpijn en nekpijn. Ook zijn er veel prognostische modellen ontwikkeld waarvan er helaas slechts enkele gevalideerd zijn. Deze modellen kunnen nog verder verfijnd worden en de impact van het toepassen van een dergelijk model op patiënt-relevante uitkomsten moet nog worden onderzocht. Een onderzoeksvraag zou kunnen zijn:

 

Wat is de impact van de toepassing van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren bij de selectie van patiënten met nekpijn op de uitkomsten van interdisciplinaire behandeling?

 

1.3 Lage rugpijn

 

Er is veel onderzoek gedaan naar factoren die geassocieerd zijn met uitkomsten voor patiënten met lage rugpijn en nekpijn. In deze studies zijn echter alleen associaties gerapporteerd, er is geen gevalideerd predictiemodel beschikbaar. Mogelijke onderzoeksvragen zouden kunnen zijn:

 

De ontwikkeling van een predictiemodel

Welke beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren voorspellen het in standhouden van het pijnprobleem bij volwassen patiënten met lage rugpijn en wat is de voorspellende waarde van deze factoren?

 

Het evalueren van de impact van het predictiemodel

Wat is de impact van de toepassing van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren bij de selectie van patiënten met lage rugpijn op de uitkomsten van interdisciplinaire behandeling?

 

1.4 Chronische musculoskeletale pijn

 

Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek verricht naar factoren die geassocieerd zijn met het in standhouden van het pijnprobleem bij alle patiënten met chronische pijn. Bij de ontwikkeling en validatie van prognostische modellen zou meer aandacht gegeven kunnen worden aan de generaliseerbaarheid naar andere indicaties. Een onderzoeksvraag zou kunnen zijn:

 

De ontwikkeling van een predictiemodel

Welke beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren voorspellen het in standhouden van het pijnprobleem bij volwassen patiënten met chronische musculoskeletale pijn en wat is de voorspellende waarde van deze factoren?

 

Het evalueren van de impact van het predictiemodel

Wat is de impact van de toepassing van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare factoren bij de selectie van patiënten met chronische musculoskeletale pijn op de uitkomsten van interdisciplinaire behandeling?

 

Onderzoek naar klinimetrische eigenschappen van vragenlijsten

Van veel vragenlijsten blijkt weinig bekend te zijn over de klinimetrische eigenschappen, waaronder validiteit (Köke, 2022).

 

Gecombineerd programma GGZ en IMPT

In welke mate de GGZ, de IMPT of een gecombineerd programma aangeboden zou kunnen worden aan patiënten waar psychiaische factoren en cognities een belangrijke rol spelen in de chronische pijnrevalidatie is onvoldoende bekend.