Kennislacunes

Een predictiemodel, afhankelijk van de persoonskenmerken en voorgeschiedenis van een vrouw, zou kunnen helpen bij het inschatten van de risico’s op een recidief totaalruptuur en anale incontinentie, en om een individuele keuze te maken ten aanzien van de modus partus. Met zo’n model zouden bovenstaande klinische vragen beantwoord kunnen worden.

 

Directe bewijsvoering dat een sectio bij vrouwen met een totaalruptuur in de voorgeschiedenis beter is wat betreft het voorkomen van anale incontinentie ontbreekt.

 

Daarnaast ontbreekt kennis over het beschermende effect van een sectio voor bepaalde subgroepen, zoals vrouwen met of zonder (voorbijgaande) klachten van anale incontinentie en vrouwen met of zonder sfincterdefect zichtbaar op echoscopie.

 

Verder ontbreekt informatie over de verschillen tussen een graad 3a totaalruptuur en ernstigere totaalrupturen en literatuur over de wensen van vrouwen met een totaalruptuur in de voorgeschiedenis.

 

Tot slot ontbreekt gerandomiseerd onderzoek naar het effect van een episiotomie op anale incontinentie voor vrouwen met een totaalruptuur in de voorgeschiedenis.