Kennislacunes

Er werden geen vergelijkende studies gevonden waarin een beleid voor de volgende bevalling na sfincterletsel met endoanale echo en manometrie werd vergeleken met een beleid op basis van aan- of afwezigheid van fecale incontinentieklachten na de eerdere bevalling met het sfincterletsel.

 

Een toekomstige studie zou kunnen zijn om studielocaties te vergelijken, die in de behandeling en zorg voor de vrouw met een totaalruptuur in de voorgeschiedenis zoveel mogelijk overeenkomstig zijn, maar waarbij het ene centrum naast het uitvragen van de fecale incontinentieklachten tijdens de zwangerschap ook een endoanale echo en eventueel manometrie gebruikt om vrouwen te counselen ten aanzien van vaginaal of per sectio  bevallen, en het andere centrum deze meetinstrumenten niet gebruikt en uitsluitend op basis van klachten counselt. Een lange termijn follow up wordt hierbij aanbevolen, omdat vrouwen nog lang na de bevalling fecale incontinentieklachten kunnen ontwikkelen.

 

De werkgroep moedigt klinieken die endoanale echo en/of manometrie verrichten na een totaalruptuur om dit in het kader van wetenschappelijk onderzoek te verrichten ten einde bewijs te verkrijgen over de toegevoegde waarde hiervan.