Kennislacunes

De bewijskracht van episiotomie op de kans op totaalruptuur bij primiparae is geschaald op laag en op gemiddeld. Voor het verkrijgen van een hoge bewijskracht, is een RCT nodig. Vanwege ethische gronden is het moeilijk om een gerandomiseerde studie naar deze onderzoeksvraag op te stellen, omdat het restrictief toepassen van episiotomie bij een kunstverlossing indruist tegen de huidige werkwijze in Nederland én uit grote observationele onderzoek blijkt dat het gebruik van een mediolaterale episiotomie is geassocieerd met een risicoverlaging op sfincterletsels.

 

Naar het oordeel van de werkgroep is er behoefte aan een adequaat predictiemodel dat durante partu gebruikt kan worden om de kans op obstetrisch sfincterletsel en de eventuele rol van een mediolaterale episiotomie hierop in te schatten. Een dergelijk model kan bijdragen aan het vermijden van het onnodig toepassen van een mediolaterale episiotomie of het juist laten zien dat niet toepassen hiervan het risico op obstetrisch sfincterletsel te hoog maakt. Middels een predictiemodel kan de vrouw op basis van beter gepersonaliseerde cijfers een keuze maken tussen wel en geen episiotomie, in plaats van de huidige praktijk waarbij we uitsluitend gebruik kunnen maken van de cijfers van een gehele populatie.

 

In de toekomst zouden studies verricht moeten worden die de kosten van episiotomie vergelijken met geen episiotomie bij kunstverlossing.