Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1-3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie

Te ondernemen acties voor implementatie

Verantwoordelijken voor acties

Overige opmerkingen

Pas beademing in buikligging toe bij ARDS-patiënten die gecontroleerd worden beademd en een PaO2/FiO2 ratio <150 mmHg hebben, en géén absolute contra-indicatie hebben voor buikligging (instabiele wervelfractuur):

  • Start direct na het optreden van PaO2/FiO2 ratio <150 mmHg, tenzij dit om logistieke of praktische redenen niet haalbaar is.
  • Pas minimaal 16 uur per dag buikligging toe, en niet langer dan 20 uur per sessie.
  • Wees alert op het optreden van complicaties (denk aan decubitus en endotracheale tube obstructie, maar ook schouder luxatie).
  • Continueer beademing met lage teugvolumes (Methode van beademing - Volumina voor optimalisatie van beademings instellingen).
  • Evalueer de veranderingen in respiratoire mechanica, d.w.z. een reductie in plateaudruk en driving pressure (in volume-gecontroleerde mode, of pressure-controlled mode met streef teugvolume) en toename in teugvolume (pressure-controlled mode) aan het einde van de eerste sessie van buikligging.
    Verlaag de pressure control indien het teugvolume is toegenomen in buikligging.

Overweeg de verandering in PaO2/FiO2 ratio tijdens buikligging te gebruiken om de beademingsinstellingen te optimaliseren (afbouwen FiO2 en PEEP indien mogelijk).

<1 jaar

Geen toename in kosten (tenzij speciale zandbedden of hoofdkussens worden aangeschaft, naar eigen invulling van de afdeling).

Het team dient getraind zijn in het draaien van patiënten en in het herkennen van complicaties tijdens het draaien en in buikligging.

Geen

Training van IC-team.

Lokaal protocol maken.

Intensivisten, IC-verpleegkundigen (NVIC, V&VN)