Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1-3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie

Te ondernemen acties voor implementatie

Verantwoordelijken voor acties

Overige opmerkingen

Wees bewust dat PEEP een belangrijk onderdeel is van beademing bij patiënten met matig-ernstige ARDS en gerelateerd is aan het ontstaan of verergeren van VILI. De respons op het ophogen van PEEP varieert tussen patiënten, waardoor het niet mogelijk is om een generieke aanbeveling te geven voor het instellen van PEEP.


Overweeg een hogere PEEP toe te passen bij ernstige ARDS in afwezigheid van mogelijkheden om het optimale PEEP niveau te individualiseren.

 

Monitor de plateaudruk na het ophogen van PEEP. Weeg de risico’s en overige voor- en nadelen van het verder ophogen van de PEEP af voor de individuele patiënt wanneer de vermoedelijke grenzen van long-protectief beademen  (plateaudruk (~28-30 cmH2O) en driving pressure (15 cmH2O)) worden bereikt.

 

Stel PEEP minimaal in op 5 cmH2O.

 

Wees bewust van het effect van PEEP op de hemodynamiek en de compliantie.

 

Overweeg de inzet van aanvullende diagnostische metingen zoals transpulmonale drukmetingen, elektrische impedantie tomografie, recruitment-to-inflation ratio en morfologie o.b.v. CT bij geïndividualiseerde PEEP titratie als de vaardigheden hiertoe aanwezig zijn in de kliniek. Wees je hierbij bewust dat er nog onvoldoende literatuur beschikbaar is om harde aanbevelingen te formuleren m.b.t. het instellen van PEEP op basis van deze methodes.

<1 jaar

Geen toename in kosten (tenzij apparatuur voor het mogelijk individualiseren van het PEEP niveau wordt aangeschaft, naar eigen invulling van de afdeling (denk aan EIT, transpulmonale drukmetingen))

Er dient een keuze gemaakt te worden in welke PEEP strategie te gebruiken. Dit dient in een protocol verwerkt te worden. Daarna dient het behandelteam getraind te zijn in de handelingen beschreven in het protocol.

Geen

Keuze maken voor strategie

Lokaal protocol maken

Training van het team

Intensivisten, IC-verpleegkundigen (NVIC, V&VN)

De exacte kosten zijn niet concreet in te schatten op het moment van schrijven van de richtlijn, maar de zorg wijzigt niet t.o.v. de huidige zorg. De kosten kunnen worden geëvalueerd bij een update van de module om beter inzicht te geven in de bedrijfsvoering van de aanbevelingen het kader van impact op de organisatie van zorg.