Implementatieplan

Richtlijn Voeding op de Intensive Care bij Volwassenen

Module

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1-3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Organisatie van zorg (1/3)

Coördinatie van zorg rondom voedingstherapie van patiënten op de IC is de gezamenlijke  verantwoordelijkheid van de intensivist, IC-verpleegkundige en diëtist.

 

De intensivist is eindverantwoordelijk voor voedingstherapie van patiënten op de IC.

 

Betrek de diëtist bij elke patiënt die langer op de IC verblijft.

 

De IC-verpleegkundige bewaakt de continuïteit van de voedingstherapie en heeft een signalerende functie (onder andere rondom maagretentie en passage problematiek).

 

De intensivist wordt betrokken bij het team dat verantwoordelijk is voor het assortiment medische voeding en de inzet van materialen.

n.v.t.

Geen

Geen

Geen

Verspreiden richtlijn

NVIC

Organisatie van zorg (2/3)

De intensivist is verantwoordelijk voor een goede overdracht van het voedingsbeleid bij overplaatsing van patiënt naar een ‘step down’ faciliteit.

Bij voorkeur wordt dit meegenomen in de warme overdracht.

 

Voor een optimale voedingstherapie voor patiënten tijdens IC-opname en continuering van optimale voedingstherapie na IC-ontslag is een goede afstemming nodig met alle betrokkenen, zoals diëtetiek, medici, verpleging en logopedie, maar ook thuiszorg bij ontslag naar huis met enterale of parenterale voeding.

n.v.t.

Geen

Geen

Geen

Verspreiden richtlijn

NVIC

Organisatie van zorg (3/3)

Stel een lokaal voedingsprotocol op voor de optimale voedingstherapie bij patiënten op de IC op basis van deze richtlijnmodules en de internationale richtlijnen (bijvoorbeeld ESPEN guideline)

1-3 jaar

Geen

Geen

Geen

Verspreiden richtlijn

NVIC

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.