Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Module niet-chirurgische behandeling

Wacht af bij kort bestaande, milde tot matige klachten van een polsganglion. Overweeg een periode van minimaal 12 weken af te wachten, tenzij de klachten significant toenemen.

 

Overweeg handtherapie alleen bij een symptomatisch polsganglion, met name als er sprake is van functionele klachten, relevante comorbiditeit zoals laxiteit of handartrose, sterk vermoeden op onderhoudende (werk- of houdingsafhankelijke) factoren, of bij recidieven ondanks een andere vorm van behandeling.

 

Doe geen aspiratie (met of zonder achterlaten van een werkzame stof) bij polsganglion. Is er sprake van significante klachten met een behandelwens én zwaarwegende contra-indicaties voor een operatieve behandeling of een sterke wens van de patiënt voor niet-operatieve behandeling, overweeg dan het bespreken van een aspiratie voor tijdelijke klachtenverlichting. Benoem hierbij de hoge recidiefkans.

<1 jaar

Mogelijke besparing vanwege het niet meer uitvoeren van aspiraties

Kennis van de richtlijn

(Mogelijke) eigen bijdrage van de patiënt voor handtherapie kan er wellicht voor zorgen dat een patiënt minder snel voor handtherapie kiest

 

Geen kennis van de richtlijn

 

 

Verspreiding van de richtlijn

NVvH, NOV, NVPC en andere verenigingen die de richtlijn autoriseren

 

Opleiders in ziekenhuizen en elders

 

Geen

 

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.