Kennislacunes

Tot op heden  is er beperkt hoogwaardig onderzoek naar de effecten van een seksueel revalidatie programma na de behandeling van prostaatkanker gericht op seksuele tevredenheid, relatie en kwaliteit van het leven. Ongewenste effecten van een dergelijk  programma werden tot heden niet gerapporteerd.

Om de kwaliteit van leven te verbeteren zijn naast strategieën om mannen met aanhoudende seksuele en relationele problemen te identificeren, ook nieuwe interventies en zorgmodellen, toegespitst op individuele behoeften, nodig.

 

Er is ook beperkt onderzoek naar de seksuele uitkomsten en revalidatie mogelijkheden van patiënten na behandeling van gender dysforie (transgenders) en niet-heteroseksuele prostaatkankerpatiënten.

 

Het is onduidelijk wat het effect is van een gecombineerd penis- en seksuele revalidatieprogramma op regelmatige seksuele activiteit.

 

Meer onderzoek is nodig naar de strategieën voor bevorderen van seksuele gezondheid inclusief seksuele beleving en plezier van patiënten met prostaatkanker en hun partners.