Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Bespreek met de patiënt de beschikbare mogelijkheden van zorg op afstand in de verschillende fasen van hun ziekte. Beslis samen met de patiënt of en welke mogelijkheden van zorg op afstand worden ingezet.

 

1 tot 3 jaar

Nog onbekend

Kennis over de mogelijkheden mbt. het inzetten van zorg op afstand

 

 

 

 

 

Voldoende digitale vaardigheden bij zorgverlener

 

Adequate (technische) ondersteuning; beschikbaarheid van apparatuur en veilige systemen voor het verlenen van zorg op afstand

 

Gebrek aan kennis over de mogelijkheden

 

 

 

 

Gebrek aan digitale vaardigheden van de zorgverlener

 

 

Onvoldoende facilitering vanuit de zorginstelling

---

Gebrek aan veilige systemen voor het leveren van zorg op afstand

Verspreid informatie over mogelijkheden van zorg,  op afstand, en het delen van goede voorbeelden

 

 

 

Ondersteun zorgverleners in hun digitale vaardigheden

 

 

Stimuleer zorginstellign om zorg op afstand beschikbaar te maken

---

Zorg dat veilige systemen beschikbaar zijn

NVMDL

NVK

NVZ

 

 

 

 

Ziekenhuisbestuurders (lokaal niveau

 

 

Ziekenhuisbestuurders (lokaal niveau)

 

Er is behoefte aan erkenning van specifieke system die veilig ingezet kunnen worden, mogelijk kan dit onderzocht worden.

1 Barriëres kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.