Kennislacunes

Er kan met weinig zekerheid iets gezegd worden over het daadwerkelijke effect van OS op eierstokkanker vanwege de lage incidentie in beschikbare studies en de korte follow up tijd.

 

Momenteel zijn er vier studies onderweg:

- De STOPOVCA-young studie (NCT04757922)

Het daadwerkelijke effect van OS op de menopauze is nog onbekend vanwege de lange termijn follow-up die hiervoor nodig is. De prospectieve STOPOVCA-young-studie is onlangs gestart om de menopauze-leeftijd van vrouwen, die sterilisatie via OS ondergaan, te vergelijken met vrouwen die sterilisatie ondergaan via tubaligatie, aangevuld met vrouwen die niet zijn gesteriliseerd (Gelderblom, 2022). Deelnemers kiezen zelf of zij sterilisatie via OS willen ondergaan, of door tubaligatie (prospectief cohort). De studie verwacht 1200 deelnemers te volgen tot ca. 2036.

 

Hoofdonderzoeker:        Jurgen MJ Piek, MD, PhD             Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

Hoofdonderzoeker:        Joanne A de Hullu, MD, PhD       Radboudumc, Nijmegen             

 

- De STOPOVCA-studie (NCT04470921)

In de STOPOVCA-studie wordt op dit moment de implementatie van de een keuzehulp ten aanzien van OS geëvalueerd. Ook het opnemen van een module OS in richtlijn sterilisatie en in de richtlijn vergroot ovarium faciliteert de implementatie van de OS. Tot slot wordt er momenteel een animatievideo over OS ontwikkeld.

 

Binnen het STOPOVCA implementatie-project worden momenteel hulpmiddelen voor implementatie geëvalueerd in 16 ziekenhuizen in Zuidoost-Nederland. Aan de hand van deze evaluatie zullen de hulpmiddelen worden aangepast om zo nationale implementatie te bevorderen.

 

Daarnaast wil de studie de deelnemers, die door middel van de keuzehulpen zelf wel/niet voor OS hebben gekozen (prospectieve cohortstudie), opvolgen voor de langetermijn. De studie verwacht 10 000 deelnemers te volgen tot ca. 2050.

 

Hoofdonderzoeker:        Joanne A de Hullu, MD, PhD       Radboudumc, Nijmegen

Hoofdonderzoeker:        Jurgen MJ Piek, MD, PhD             Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

Hoofdonderzoeker:        Rosella PM Hermens, PhD           IQ Healthcare Radboudumc, Nijmegen

 

- De HOPPSA-trial (NCT03045965)

De HOPPSA-trial is een register-gebaseerde RCT in Zweden die de lange termijn effecten van opportunistische salpingectomie op complicaties, ovariële functie en het verminderde risico op ovariumkanker wil observeren. Randomizatie en follow up zal plaatsvinden via het Zweedse Nationale Kwaliteitsregister van Gynaecologische Operaties. De patiënten zijn zowel gerandomiseerd als geblindeerd voor de interventie, om de effecten van één jaar na de operatie op menopauzale symptomen te kunnen onderzoeken. De studie verwacht 4400 deelnemers te volgen tot ca. 2053.

Hoofdonderzoeker:        Annika StrandellSahlgrenska      University Hospital, Zweden

- ‘Preventing Ovarian Cancer Through Oportunistic Salpingectomy at the Time of Colorectal Surgery’ (NCT05300711)

Deze Canadeze studie wil de effectiviteit, veiligheid en kosteneffectiviteit onderzoeken van bilaterale OS bij colorectale operatie om ovariumkanker te voorkomen. In deze RCT is geen sprake van blindering van deelnemers (open-label). De studie verwacht 240 deelnemers te volgen tot maart 2024.

 

Hoofdonderzoeker:        Gillian Hanley, Assistant Professor           University of British Columbia