Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn optimalisatie van zorg bij longresecties is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de hiervoor opgestelde zoekvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based richtlijn ontwikkeling (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk.

 

Om deze reden heeft de werkgroep per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Module ERAS:

  1. Uit welke onderdelen moet een ERAS-protocol minimaal bestaan?

Module mobilisatie:

  1. Wat zijn de (on)gunstige effecten van vroeg positioneren/mobiliseren (<3 uur na resectie) op bijwerkingen en/of complicaties in volwassen patiënten die een anatomische longresectie hebben ondergaan?

Module drainbeleid na een anatomische longresectie, met betrekking tot vochtproductie:

  1. Wat zijn de (on)gunstige effecten van het toepassen van een drempelwaarde voor vochtproductie in vergelijking met geen drempelwaarde voor het verwijderen van de thoraxdrain in patiënten die een anatomische longresectie hebben ondergaan als onderdeel van een curatieve behandeling?  

Module zuigdrainage na een anatomische longresectie:

  1. Wat zijn de (on)gunstige effecten van zuigen met hoge druk vergeleken met zuigen met lage druk/waterslot in patiënten met luchtlekkage na anatomische longresectie in het kader van curatieve behandeling.
  2. Wat zijn de optimale verwijdercriteria voor een thoraxdrain met betrekking tot luchtlekkage?
  3. Wat zijn de intra-operatieve criteria voor het achterwege laten van een thoraxdrain?
  4. Wat zijn de criteria om van zuigen met lage druk/waterslot te wisselen naar zuigen met hoge druk met het doel om postoperatieve luchtlekkage te reduceren?

Module organisatie van zorg:

  1. Wat is het effect van een dashboard als invulling van Audit & Feedback en hoe kan dit het best worden ingebed in de dagelijkse Nederlandse praktijk?