Kennislacunes

Ten opzichte van de opgestelde PICO zijn onderstaande vragen onbeantwoord gebleven of konden onvoldoende onderbouwd worden door een gebrek aan bewijskracht:
- Wat is het effect van RFA op kwaliteit van leven (VSM)?
- Wat is het effect van EVLA op het anatomisch resultaat op lange termijn, kwaliteit van leven, recidiefkans, pijn (VSP) en de VCSS-score (VSM)?
- Wat is het effect van UGFS op de recidiefkans, kwaliteit van leven, complicaties, pijn en VCSS-score (VSP)?

- Wat is het effect van MOCA in vergelijking tot conventionele chirurgie op het anatomisch resultaat op korte termijn (VSM)?
- Wat is het effect van CAC in vergelijking tot conventionele chirurgie op het anatomisch resultaat op korte termijn (VSM)?

 

Tot nu toe was de conventionele chirurgie in veel studies de gouden standaard waarmee vergeleken werd. Omdat endovasculaire thermische behandelingen de plaats van conventionele chirurgie hebben ingenomen, acht de werkgroep een deel van de bovenstaande lacunes niet meer relevant voor nader onderzoek. De niet relevante lacunes zijn schuingedrukt weergegeven.

 

Voor SEPS geldt net als bij conventionele chirurgie dat deze inmiddels bijna niet meer worden toegepast omdat zij in de praktijk zijn vervangen voor EVLA, RFA of UGFS. Bij de hiernavolgende kennislacunes acht de werkgroep daarom de schuingedrukte vragen niet relevant voor nader onderzoek.