Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Overweeg bij patiënten met een functionele larynx bij aanvang van de behandeling een larynxsparend beleid.

 

Voor patiënten tot en met 70 jaar met een WHO 0-1:

  • Overweeg geaccelereerde radiotherapie dan wel chemoradiatie bij uitgebreide halsstatus.
  • Overweeg het tumorvolume mee te laten wegen bij keuze tussen primaire radiotherapie en chemoradiatie, waarbij een groter volume van de tumor een indicatie kan zijn om chemotherapie toe te voegen (mogelijke afkappunten zijn > 3,5 cc voor glottische tumoren en > 6 cc voor supraglottische tumoren).

 

Voor patiënten ouder dan 70 jaar en/of een WHO>1:

overweeg geaccelereerde radiotherapie.

 

< 1 jaar

Onduidelijk

Geen

Geen

Geen

Centra

Verwachting is dat deze aanbeveling al geïmplementeerd is

Overweeg bij een disfunctionele larynx een primaire TLE met postoperatieve (chemo)radiatie in plaats van een larynxsparend beleid.

 

< 1 jaar

Onduidelijk

Geen

Geen

Geen

centra

Verwachting is dat deze aanbeveling al geïmplementeerd is

Bespreek de behandelopties, te weten primaire (chemo)radiotherapie met een salvage laryngectomie bij een lokaal recidief/residu dan wel primaire laryngectomie met afhankelijk van de pathologie uitslag gevolgd door (chemo)radiotherapie, en ondersteun de patiënt bij het maken van een behandelkeuze waarbij de individuele patiëntkarakteristieken afgewogen dienen te worden.

 

1-3 jaar

Onduidelijk

Geen

Voorlichting en gesprek hierover kunnen mogelijk verbeterd worden

Gebruik keuzehulp of andere instrumenten om voorlichting te verbeteren

Centra

Verwachting is dat deze aanbeveling al grotendeels geïmplementeerd is, maar mogelijk wel beter kan

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, et cetera.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.