Kennislacunes

De beschikbare literatuur naar de behandeling van mondholte tumoren met mandibulaire botinvasie laat een algehele zeer lage bewijskracht zien met inconsistente resultaten tussen de studies en een hoog risico op bias binnen de individuele studies. Er is behoefte aan een goed opgezette gerandomiseerde studie waarbij naast de oncologische resultaten ook gekeken wordt naar de functionele uitkomsten van de patiënt.

 

Indien er adjuvante radiotherapie als onderdeel van het behandelplan overwogen wordt, zijn er geen gegevens of patiënten na een marginale resectie minder complicaties en functionele beperkingen ervaren dan patiënten die een segmentale resectie ontvingen.

 

Er is beperkte informatie wat een adequaat/stevig restvolume is van de mandibula na marginale mandibula resectie. Hierbij is tevens van belang welke chirurgisch geplande botmarge wordt aangehouden. Studies melden frequent dat deze groter moet zijn (1 cm) dan de gebruikelijke chirurgisch geplande weke delen marge (5 mm). Onderbouwing waarom dit verschil bestaat ontbreekt in de literatuur.