Kennislacunes

Module 5 Staken uitlokkende medicatie delier

Het is onvoldoende onderzocht welk effect het staken van anticholinerge medicatie bij delirante patiënten heeft. Voorstel onderzoeksvraag 1: Wat is het verschil in effectiviteit van het staken en continueren van anticholinerge medicatie bij patiënten met een delier?

P:           Patiënten met een delier

I:            Staken van anticholinerge medicatie

C:           Continueren van anticholinerge medicatie                       

O:          Optreden van delirium, mate van ernst van delier, incidentie van dementia, complicaties, mortaliteit

 

Het is onvoldoende onderzocht welk effect het staken van andere risicomedicatie op een delier (buiten anticholinerge medicatie) bij patiënten met een verhoogd risico op delier heeft. Uit overleg binnen het cluster bleek ook onvoldoende duidelijk welk type opiaten minder risico op delier zouden geven. Kortom, welke opiaten behoeven de voorkeur als behandeling bij patiënten met pijn en een delier?

Voorstel onderzoeksvraag 2: Wat is het verschil in effectiviteit van het staken en continueren van risicomedicatie (opiaten, benzodiazepine) op een delier afgezien van anticholinerge medicatie (i.e. andere potentieel aan delier bijdragende medicatie zoals opiaten en benzodiazepines) bij patiënten met verhoogd risico op een delier?

P:           Patiënten met een verhoogd risico op een delier

I:            Staken van risicomedicatie afgezien van anticholinerge medicatie

C:           Continueren van risicomedicatie                          

O:          Optreden van delirium, mate van ernst van delier, incidentie van dementia, complicaties, mortaliteit

Voorstel onderzoeksvraag 3: Welke opioïden zouden bij voorkeur moeten worden gegeven bij patiënten met pijn en (risico op) een delier?

P:           Patiënten met verhoogd risico op een delier

I:            Andere opiaten

C:           Morfine                           

O:          Optreden van delier, mate van ernst van delier, complicaties, mortaliteit

 

Het cluster onderschrijft dat er verschillende ADB scores in de praktijk worden gebruikt. Deze dienen met name als hulpmiddel om de anticholinerge belasting te identificeren. Het is momenteel bijvoorbeeld onduidelijk in welke mate het gebruik van een ADB schaal leidt tot het verminderen van de anticholinerge belasting en welke impact dit heeft op een delier.

Uit Egberts (2021) bleek alleen de ARS score een consequente associatie te hebben m.b.t. het optreden van delier. Momenteel is nog onduidelijk of bijvoorbeeld het verlagen van één punt op deze scores het risico verlaagt en welke score de gouden standaard zou moeten zijn. Vervolg onderzoek hiernaar is gewenst.

 

Voorstel onderzoeksvraag 4: Wat is het effect van het gebruik van een ADB schaal op het verminderen van anticholinerge belasting?

P:           Patiënten met anticholinerge medicatie

I:            Gebruik van een ADBschaal (er zijn er meerdere)

C:           Geen gebruik van ADBschaal in medicatiebeoordeling

O:          Staken van anticholinerge medicatie