Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie

Te ondernemen acties voor implementatie

Verantwoordelijken voor acties

Overige opmerkingen

Bepaal bij iedere patiënt die zich presenteert met (asymptomatische) microscopische hematurie de nierfunctie en de mate van proteïnurie.

Verwijs patiënten met hematurie in combinatie met persisterend ernstig verhoogde proteïnurie (>500mg/24 uur of EKR >50mg/mmol) of albuminurie (>300 mg/24 uur of AKR > 30 mg/mmol), primair naar een internist-nefroloog, naast een eventuele urologische analyse bij patiënten met een matig tot hoog risico op een maligniteit.

Beschouw het urinesediment en de mate van dysmorfie van erytrocyten:

  • bij een verhoogd percentage dysmorfe erytrocyten in de urine en/of acanthocyten en/of aanwezigheid van erytrocytencilinders, is er een aanwijzing voor glomerulaire hematurie; verwijs primair naar een internist-nefroloog.
  • bij afwezigheid van dysmorfe erytrocyten in de urine en bij een matig tot hoog risico op een maligniteit; verwijs primair naar de uroloog.

Verwijs patiënten met hematurie ten gevolge van een vermoeden/vastgestelde erfelijke nierziekte, bv cystenieren, naar een internist-nefroloog.

< 1 jaar

Geen

Disseminatie van de richtlijn. Uitvoerders en aanvragers dienen kennis te nemen van de aanbevelingen

Gebrek aan kennis van de richtlijn.

Disseminatie van richtlijn oa publicatie op FMS– richtlijnendatabase, op de website van wetenschappelijke verenigingen, richtlijnen Quiz, nieuwsbrief NVU.

NVU, NIV/NFN

Opnemen in LESA hoofdstuk en Thuisarts.nl