Kennislacunes

Richtlijn oesofaguscarcinoom

Module 1 ‘adjuvante therapie bij oesofaguscarcinoom’

Kennislacune 1: Het is onbekend of een kortere behandelduur met immuuntherapie leidt tot een vergelijkbare winst in ziektevrije overleving. De rationale voor een behandelduur van 1 jaar is onduidelijk.

 

Kennislacune 2: De voorspellende waarde van PD-L1 expressie op de effectiviteit van immuuntherapie in de adjuvante setting is onduidelijk.

 

Kennislacune 3: Het effect van een langere tijdsduur tussen het einde van chemoradiatie en slokdarmresectie op de werking van immuuntherapie is onbekend.

 

Richtlijn maagcarcinoom

Module 2 ‘M-stadiëring’

Kennislacune 1: Het is onduidelijk of FDG-PET/CT wel meerwaarde heeft in patiënten met een a priori zeer hoog risico op metastasen, zoals patiënten met een T4-tumor, N+ of patiënten met ongunstige histologische kenmerken. Er zou aanvullend onderzoek gedaan moeten worden om te bepalen welke kenmerken FDG-positiviteit voorspellen, zodat selectief bij deze patiënten een PET/CT kan worden verricht.

 

Kennislacune 2: Er worden momenteel nieuwe tracers ontwikkeld, zoals de FAPI PET-CT. Resultaten van onderzoeken hiernaar zullen moeten worden afgewacht.

 

Kennislacune 3: De waarde van tumorcellen in spoelvloeistof moet verder worden onderzocht.

 

Module 3 ‘Adjuvante chemoradiatie bij maagcarcinoom’

Vanwege het ontbreken van goede studies om de vraag te beantwoorden zou een aanbeveling kunnen zijn om een onderzoek te starten met deze vraag. Voorstel onderzoeksvraag: What are the (un)favourable effects of adjuvant chemoradiotherapy compared to adjuvant chemotherapy as treatment for patients with gastric cancer with poor response to neoadjuvant chemotherapy and/or unfavourable histologic characteristics?

 

Module 4 ‘Biomarker diagnostiek – PD-L1 expressie’

PD-L1 test uitgevoerd met 28-8 antilichamen met Dako stainer is de ‘gouden standaard’ voor selectie van patiënten met adenocarcinoom van de maag, gastro-oesofageale junctie en oesofagus voor immune-checkpoint inhibitoren behandeling.

Een studie, waar de uitkomsten van ‘gouden standaard’ PD-L1 test worden vergeleken met de in Nederland beschikbare en gebruikte Ventana/Leica antilichamen en platforms is daarom nodig om tot een gewogen advies te komen.