Kennislacunes bij module Apneurisico

Het is nog onvoldoende bekend hoe lang een patiënt geobserveerd dient te worden om het optreden van apneus voldoende uit te sluiten. Apneus kunnen bij zuigelingen het presenterende symptoom van een bronchiolitis zijn, zelfs nog vóór het optreden van respiratoire symptomen zoals rhinitis, hoest of tachy-/dyspneu. Echter apneus kunnen ook later in het ziektebeloop optreden. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op de vraag na hoeveel uren/dagen observatie een zuigeling met bronchiolitis veilig met ontslag kan.

Ook is niet bekend wat het effect is van blootstelling aan sigarettenrook op het optreden van apneus tijdens een bronchiolitis. Wel is er mogelijk een associatie tussen blootstelling aan sigarettenrook en een ernstiger beloop van bronchiolitis.

Vanuit het oogpunt van preventie is daarnaast niet bekend wat het effect is van RSV immunoprofylaxe (bijvoorbeeld Palivizumab) op het optreden van apneus tijdens een bronchiolitis. Prematuur geboren kinderen hebben een hoger risico op het optreden van apneus. Dit is echter ook de doelgroep die RSV profylaxe krijgt aangeboden.

In deze module is gekeken naar risico op apneus als opnamecriterium. Bij een revisie zou het wenselijk zijn om alle opnamecriteria op een rijtje te zeten.