Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijnmodules ‘Muziek tijdens het perioperatieve proces’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de hiervoor opgestelde zoekvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

  1. Wat is de effectiviteit van muziek (opgenomen of live) op fysiologische parameters (stress, delier, slaapkwaliteit) en op opnameduur en patiënttevredenheid rondom het preoperatieve, intraoperatieve en postoperatieve proces bij patiënten die invasieve chirurgie ondergaan, vergeleken met geen muziek?
  2. Wat is de effectiviteit van live muziek vergeleken met opgenomen muziek tijdens het perioperatieve proces op pijn, angst, stress, medicatiegebruik, stress, delier, slaapkwaliteit, patiënttevredenheid en opnameduur rondom het preoperatieve, intraoperatieve en postoperatieve proces bij patiënten die invasieve chirurgie ondergaan?
  3. Heeft muziek een gelijke uitwerking op enerzijds postoperatieve patiënten die langdurig gesedeerd en beademd op een IC worden opgenomen en anderzijds op patiënten bij wie een spoedig postoperatief herstel kan worden verwacht?
  4. Wat is de optimale frequentie (hoe vaak?) en dosering (duur?) van muziek?
  5. Wat is de toegevoegde waarde van muziek als onderdeel van prehabilitatie?