Overzicht Kennislacunes

SSRI antidepressiva en neonatale symptomen 

Er werden geen RCT’s gevonden die gebruik van SSRI’s vergeleken met geen gebruik van SSRI’s. De beschikbare observationele studies waren van wisselende kwaliteit, de overall bewijskracht was zeer laag (bewijskracht cruciale uitkomstmaat mortaliteit zeer laag). Een probleem is dat in veel studies zwangere vrouwen met depressie en SSRI-gebruik werden vergeleken met zwangere vrouwen zonder depressie en SSRI-gebruik.

 

We hebben onvoldoende kennis over de neonatale blootstelling. Vanuit deze kennislacune is het moeilijk met zekerheid vast te stellen welke postpartum observatieperiode van het kind geïndiceerd is.

 

Meer inzicht in neonatale adaptatie bij maternaal SSRI antidepressivagebruik is nodig. 

 

Benzodiazepinegebruik en neonatale symptomen 

Er is sprake van grote kennislacunes met betrekking tot vroege effecten bij het kind door benzodiazepinegebruik tijdens de zwangerschap, mede omdat er geen RCT’s uitgevoerd kunnen worden.

 

Een belangrijke vraag die hierbij open blijft staan is de impact van benzodiazepinegebruik, inclusief verschil tussen de verschillende types en middelen, tijdens de zwangerschap neonatale effecten en symptomen? We hebben onvoldoende kennis over de neonatale blootstelling. Vanuit deze kennislacune is het moeilijk met zekerheid vast testellen welke observatieperiode van het kind geïndiceerd is.