Kennislacunes

Module 1

Malaria detectie door middel van flowcytometrie is mogelijk, maar de huidige, op veel laboratoria frequent aanwezige hemocytometrische analyzers, zijn niet primair ontworpen om malaria te detecteren. Recent is er een Fluorescentie flowcytometer met blauw laser licht detectie (XN-31) beschikbaar gekomen die wel ontworpen is voor malaria detectie. Er zijn hiervan echter nog een beperkt aantal studies uit non-endemische, Westerse omgeving gepubliceerd.

 

Module 2

Er waren geen studies gevonden met de volgende PICO:

P:       returned travellers with fever and positive for P. falciparum malaria upon screening;

I:       treatment based on clinical and laboratory parameters including quantitative parasitemia;

C:       treatment based on clinical and laboratory parameters not including quantitative parasitemia;

O:      complicated course of malaria (including IC admission, ARDS, renal insufficiency, cerebral damage, coma, liver failure, mortality, readmission).

 

Module 3

Niet van toepassing (geen PICO).

Echter, er zijn geen studies die flowcytometrie valideren voor vervolgonderzoek tijdens behandeling van malaria in een non-endemische, Westerse setting.

 

Module 4

Niet van toepassing (geen PICO).

Echter, het is bekend dat de beschikbaarheid van adequate behandeling voor malaria varieert in Nederlandse ziekenhuizen. Dit betreft zowel artesunaat i.v. als de orale combinaties artemether-lumefantrine of mefloquine. Het is onduidelijk of het niet voorradig hebben van anti-malaria behandeling ook correspondeert met een minder adequate diagnostiek. Het is daarom onduidelijk of de zorg voor malaria regionaal/lokaal goed geborgd is.