Afkortingen en definities

Afkortingen 

HRP2                Histidine-Rich Protein 2

LAMP               Loop-Mediated Isothermal Amplification

NPV                  Negative Predictive Value

q-PCR               Kwantitatieve Polymerase Chain Reaction

PPV                   Positive Predictive Value 

QBC                 quantitative buffy coat

RDT                  rapid diagnostic tests, dit kan een LAMP of een antigeentest zijn, in de internationale literatuur verwijst deze term voornamelijk naar een antigeentest.

 

Definities

 

Screening

In deze richtlijn verstaan wij onder screening het eerste laboratorium gebaseerde diagnostisch onderzoek dat uitgevoerd wordt bij een patiënt die op klinische gronden verdacht wordt van een infectie met malaria.

 

Screeningstest 

Een snel en eenvoudig uitvoerbaar eerste onderzoek dat er op gericht is om ziekte (in dit geval malaria) te detecteren. Deze test kan daarom een lagere specificiteit hebben mits de screeningstest gevolgd wordt met een hoog specifieke confirmatie test.

 

Verschillende methoden:

 

Conventionele microscopie

Een microscopisch onderzoek van bloed bestaande uit een uitstrijk en een dikke druppel, geprepareerd en bekeken zoals beschreven in Medische Parasitologie (ISBN 978 94 91764 24 0).

 

QBC                

Een test gebaseerd op detectie van met acridine-oranje gekleurde parasieten met een fluorescentie microscoop.

 

Antigeentest

Een zeer eenvoudig uit te voeren commerciële malariatest waarvoor geen bijzondere expertise van analytisch personeel vereist is. De test heeft als  nadelen dat

LAMP

Een moleculaire techniek waarmee DNA amplificatie plaats vind onder constante temperatuur. Deze techniek is een goedkoper alternatief voor q-PCR, waarbij ook minder gespecialiseerd personeel nodig is.

 

(q)-PCR

Een moleculaire techniek waarmee DNA amplificatie plaats vind in cycli van steeds wisselende temperaturen. Bij elke amplificatiecyclus wordt de hoeveelheid totaal DNA gemeten met behulp van fluorescentie die het mogelijk maakt de hoeveelheid DNA te kwantificeren. 

 

Flowcytometrie

Een techniek die cellen in bloed kan classificeren met gebruik van fluorescente markers. Zo kan deze techniek onderscheid maken tussen rode bloedcellen die wel of niet geïnfecteerd zijn met malaria parasieten, en onderscheid maken tussen circulerende parasietenstadia.