Verslag invitational conference

Datum: 12 oktober 2017

Tijd: 15:00-16:30

Locatie: Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht (vergadercentrum eerste verdieping)

Aanwezig: Klaartje Caminada (Ambulancezorg Nederland), Jan Maarten van den Berg (IGJ), Floor Willeboordse (KIMS), Annefloor van Enst (KIMS), Arthur van Zanten (NIV, voorzitter), Sigrid van Brummelen (NVALT), Pierre Demacker (NVKC), Astrid Verkaar (NVZ), Paul van der Linden (NVZA), Idelette Nutma (Sepsis en daarna & FCIC), Gabrielle Riethof (Sepsis en daarna), Elske Sieswerde (SWAB), Fons Cazius (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen), Tanja Keurentjes (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen), Tanca Minderhout (Dutch Acute Medicine)

 

Genodigd maar niet aanwezig/afgemeld: NHG, NFU, STZ, ZiNL, ZKN, ZN, NVSHV, NVMDL, NVR, NTS, NVIC, NVvH, NVMM, NVSHA, NVA, Patientenfederatie Nederland, VenVN, NVKG, NVN, NVU.

 

1. Opening

 

2. Voorstelronde (naam, organisatie en functie)

 

3. Toelichting doel van de middag en proces richtlijnontwikkeling: (zie ook slides ppt)

De NIV heeft initiatief genomen om de richtlijn Sepsis te ontwikkelen. Het doel van deze middag is om te horen waar knelpunten liggen op het gebied van sepsis en het verzamelen van input van verschillende partijen. De werkgroep zal dit meenemen in haar prioritering van onderwerpen. Prioritering is noodzakelijk aangezien er maar beperkte tijd en middelen zijn. Vanmiddag kunnen zowel knelpunten in de zorg worden benoemd, als punten die van belang zijn bij de implementatie of onderhoud van de richtlijn. De richtlijn wordt ontwikkeld in de periode tussen augustus 2017 en juni 2019.

 

De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat, met een plan de implementatie te verbeteren, welke aansluit op de praktijk en de bestaande zorgprocessen.

 

4. Impact probleem Sepsis en richtlijn (zie ook slides ppt)

Aanleiding voor de richtlijn door dhr. van Zanten

Door de nieuwe “sepsis-3” definitie zal de populatie op de IC met sepsis meer homogeen zijn, en kan de zorg worden verbeterd voor deze subgroep. Echter, de patiënten die nu buiten de definitie vallen zullen mogelijk consequenties ervaren en buiten de boot vallen. Een voorwaarde voor een goede behandeling is in elk geval een goed werkende zorgketen. Daarom is het ook belangrijk om in deze richtlijn een multidisciplinaire aanpak en vroegtijdige herkenning van sepsis te beschrijven met aandacht voor patiënten met ernstige infecties en risico op sepsis.

 

Reacties op concept-afbakening:

5. Bespreken raamwerk & prioriteiten (zie ook slides ppt)

De concept uitgangsvragen worden besproken door dhr. Van Zanten.

 

De drie hoofdthema’s zijn:

Rondvraag belangrijkste knelpunten/thema’s per stakeholder:

6. Vervolgprocedure

De notulen van deze middag worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

7. Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.