Implementatieplan

Inleiding

Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de richtlijn Medicatiegebruik bij inflammatoire reumatische aandoeningen rondom de zwangerschap. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijk bevorderende en belemmerende factoren voor het toepassen van de aanbevelingen. Daarbij heeft de werkgroep een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die door verschillende partijen ondernomen dienen te worden.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft per module geïnventariseerd:

 

Bovenvermelde punten zijn voor elke aanbeveling uit de richtlijn gewogen. Echter niet voor iedere aanbeveling kon ieder punt worden beantwoord. Uiteindelijk bleek dat er geen specifieke barrières zijn voor implementatie.


Implementatietermijnen

De richtlijn beschrijft zorg die na kennisneming van de richtlijn direct geleverd kan worden. Een implementatietermijn van één jaar wordt gegeven om zorgverleners en ziekenhuizen in staat te stellen om kennis te nemen van de nieuwe richtlijn en deze te implementeren.

 

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

 

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties (NVR, NVZA, V&VN Reumatologie, NVK, NVOG, Lareb):


De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

 

De systeemstakeholders (onder andere zorgverzekeraars, (koepelorganisaties van) ziekenhuisbestuurders, IGJ).

Van de bestuurders van ziekenhuizen wordt verwacht dat zij bij de betrokken medisch professionals nagaan op welke wijze zij kennis hebben genomen van de nieuwe richtlijn en deze toepassen in de praktijk.

Van zorgverzekeraars wordt verwacht dat zij de zorg die in deze richtlijn wordt voorgeschreven zullen vergoeden. De sterk geformuleerde aanbevelingen in deze richtlijn kunnen, na verloop van de aangegeven implementatietermijnen door zorgverzekeraars worden gebruikt voor de inkoop van zorg.

 

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Publicatie van richtlijn op www.richtlijnendatabase.nl. Daarbij opnemen van dit implementatieplan op een voor alle partijen goed te vinden plaats.