Kennislacunes

Module Preconceptionele begeleiding
Het is onvoldoende onderzocht of artritis psoriatica bij zwangeren tot meer zwangerschapscomplicaties leidt.

 

Het is onvoldoende onderzocht waarom bij M. Sjögren zwangerschap tot meer complicaties leidt dan bij gezonde controles, met name de hoge frequentie van vroeggeboorte, laag geboortegewicht en sectio cesarea verdient aandacht.

 

Het is niet onderzocht of preconceptionele screening op auto-immuun schildklierziekten bij patiënten met SLE en M. Sjögren tot minder spontane miskraam leidt.

 

Het is onvoldoende onderzocht welke preconceptionele interventies bij artritis psoriatica bij zwangerschapswens tot minder zwangerschapscomplicaties leiden.


Module Anticonceptie
Welke anticonceptie kan gebruikt worden bij actieve SLE?

 

Module kinderwens

Wat is het effect van verminderde sperma kwaliteit op fertiliteit?

 

Wat is het effect van chloroquine, colchicine, methotrexaat, NSAIDs, en glucocorticoïden op fertiliteit bij de vrouw?

 

Wat is het effect van een inflammatoire reumatische aandoening op fertiliteit bij zowel de man als vrouw?


Module Zwangerschap
Over veel geneesmiddelen is er weinig wetenschappelijk bewijs van hoge kwaliteit beschikbaar over de veiligheid van het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap. Dit maakt dat er zeer veel kennislacunes zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

 

Is het risico op een maternale infectie tijdens de zwangerschap of post-partum verhoogd indien de moeder tijdens de zwangerschap behandeld wordt met een bDMARD?

 

Is het risico op een infectie van het kind tot 12 maanden post-partum verhoogd indien de moeder tijdens de zwangerschap behandeld wordt met een bDMARD? Is de fase in de zwangerschap waarin behandeld wordt met een bDMARD van invloed op dit risico?

 

Module borstvoeding

Er is weinig wetenschappelijk bewijs van hoge kwaliteit beschikbaar over het gebruik van antireumatica tijdens het geven van borstvoeding. Dit maakt dat er zeer veel kennislacunes zijn rondom dit onderwerp. Voorbeelden hiervan zijn:

 

Module kind
Wat is het effect van toediening van het kinkhoestvaccin bij 22 weken zwangerschap op de seroprotectie tegen kinkhoest in de leeftijd van 0-3 maanden, bij neonaten van moeders die tijdens de zwangerschap een DMARD gebruikt hebben in vergelijking met neonaten wiens moeder geen DMARD heeft gebruikt tijdens de zwangerschap?