Verslag van de focusgroepen met patiënten

Stellingen

1) Het is belangrijk de tijd te nemen om af te wachten en het natuurlijke verloop van symptomen (die je kan hebben na COVID-19) te volgen.

Eens 1

Oneens 3

Geen mening 1

 

Samenvatting Discussie: De tijd nemen is goed, het kost ook tijd, maar een half jaar is te lang. Mensen kunnen al wel snel geholpen worden bij het bewaken van hun grenzen, bijvoorbeeld door ergotherapie of fysiotherapie. Zeker vanaf 12 weken, maar misschien ook wel eerder. Daarnaast is de rol van de huisarts belangrijk. Hoe serieus wordt de patiënt met klachten genomen en in hoeverre denkt een huisarts mee? Dat zijn twee hele belangrijke factoren om die tijdsspanne te bepalen en acceptabel te maken.

 

2) Aanvullend onderzoek zou alleen gedaan moeten worden om andere aandoeningen aan te tonen/uit te sluiten.

Eens 4

Oneens 1

Geen mening 0

 

3) Patiënten vragen om ingewikkelde onderzoeken omdat zij verwachten daarmee antwoorden te krijgen op hun vragen en hun onbegrepen situatie. Het is belangrijk dat zorgverleners niet meegaan in die vraag.

Eens 1

Oneens 3

Geen mening 1

 

Samenvatting Discussie: Het is belangrijk dat de huisarts dingen probeert uit te leggen. De dialoog is belangrijk, want daar gaat het in veel gevallen momenteel mis. Het is niet zinvol onderzoeken aan te grijpen om een antwoord te vinden wat je waarschijnlijk niet gaat vinden. Het is extra belasting voor patiënten en mensen hopen misschien dan toch weer op iets, waarin ze dan waarschijnlijk toch teleurgesteld gaan worden. De huisarts moet heel goed uitleggen wat de beweegredenen zijn. Wellicht is het goed om een vervolgconsult te plannen om informatie te laten bezinken en nog eens door te spreken. Consulten zijn kort en informatie is niet voor patiënten, waardoor zo’n tweede consult van meerwaarde kan zijn.

 

4) Het is belangrijk dat de zorgprofessional ruimte biedt voor samen beslissen, en de adviezen ook specifiek op de patiënt afstemt.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

5) Over het algemeen zal een groot gedeelte van de patiënten na een overleg met de arts en eventueel zijn/haar omgeving positief staan tegenover een psychologische behandeling.

Eens 1

Oneens 3

Geen mening 1

 

Samenvatting Discussie: Als je veel angsten hebt gekregen na corona is het heel prettig om eens met een psycholoog te gaan praten. Maar het moet niet als oplossing geboden worden voor somatische klachten.

 

6) Het is belangrijk dat zorgverleners vragen wat de voorkeuren van patiënten zijn met betrekking tot fysieke trainingsprogramma’s (fysiotherapie). Vooral als het gaat over hoe zwaar deze kan zijn, en waar dit moet plaatsvinden (thuis of in een oefenzaal). Hierbij moet goed worden doorgevraagd of iemand mentaal/sociaal ook ruimte heeft voor een training.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

7) Patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt en die ná zes weken nog forse beperkingen ervaren in het dagelijks functioneren (door vermoeidheid of kortademigheid bij fysieke inspanning, door balansstoornissen, of door krachtsverlies), moeten oefen- of fysiotherapie krijgen.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

8) De meeste patiënten staan positief tegenover de inzet van ademhalingsoefeningen en ademspiertraining.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

9) Patiënten ervaren ademhalingsoefeningen als ontspannend en bijdragend aan de kwaliteit van slaap en/of rustmomenten door de dag heen.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

10) Patiënten hebben voornamelijk als doel om hun dagelijkse werkzaamheden beter uit te kunnen voeren, de pieken en dalen te verminderen en minder vermoeidheidsklachten te ervaren.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

11) Veel patiënten zijn enthousiast over de inzet van de ergotherapeut, en raden het ook aan, aan lotgenoten.

Een ergotherapeut helpt mensen die – door lichamelijke of psychische beperkingen – problemen hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

12) Patiënten met aanhoudende cognitieve klachten na COVID-19 (problemen met aandacht en concentratie, geheugen en planningsvaardigheden) zullen over het algemeen open staan voor een korte screening om de ernst en aard van de klachten in kaart te brengen.

Eens 5

Oneens 0

Geen mening 0

 

13) Wanneer blijkt dat patiënten cognitieve klachten (problemen met aandacht en concentratie, geheugen en planningsvaardigheden) hebben, verwijs dan direct door naar een ergotherapeut.

Een ergotherapeut helpt mensen die – door lichamelijke of psychische beperkingen – problemen hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen.

Eens 2

Oneens 0

Geen mening 3

 

Samenvatting discussie: Gelijk doorsturen naar een ergotherapeut is prima. Een arts hoeft niet eerst zelf vragenlijsten af te nemen om te ontdekken van welke klachten er sprake is. Een ergotherapeut kan goed helpen om duidelijkheid scheppen op welk vlak de klachten bevinden en de patiënt leren dat bepaalde klachten bij het ziektebeeld hoort op dat moment. Daarbij kan een ergotherapeut helpen patiënten te leren hun grenzen te bewaken Wel is het belangrijk na een bepaalde periode te evalueren. Is er geen enkele verbetering waar te nemen wat betreft de cognitieve klachten, is er dan bijvoorbeeld sprake van hersenschade?

 

14) Patiënten vragen bij langdurige klachten na COVID om een diagnose, om hen serieus te nemen is het belangrijk hier in mee te gaan.

Eens 1

Oneens 1

Geen mening 3

 

15) Patiënten met langdurige klachten na COVID zullen voedingsadviezen van de huisarts en/of diëtist graag ter harte nemen, en deze trouw opvolgen.

Eens 2

Oneens 2

Geen mening 1

 

16) Sommige patiënten zouden zelf graag een CT scan willen om (ernstige) longafwijkingen uit te sluiten. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van extra onderzoek te bespreken met de patiënt.

Eens 4

Oneens 0

Geen mening 1

 

17) Voor de meeste mensen wegen de voordelen van een bloedbepaling (bloed afnemen en testen), waarmee ernstige ziekte kan worden uitgesloten, op tegen de nadelen. Als het minder zeker is wat de uitslag van de bloedbepaling écht betekent, zullen patiënten niet meer zo bereid zijn een bloedbepaling te ondergaan.

Eens 1

Oneens 0

Geen mening 4

 

18) We bevelen het gebruik van corticosteroïden niet aan bij post COVID-19 patiënten met langdurig reukverlies (> 4 weken) omdat dit ernstige bijwerkingen geeft. Adviseer reuktraining bij post COVID-19 patiënten die na 4 weken nog een reukstoornis hebben. De motivatie hiervoor bij patiënten zal hoog zijn.

Eens 4

Oneens 0

Geen mening 1