Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:

< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

3 tot 5 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Ondersteun de patiënt bij het maken van een behandelkeuze waarbij de individuele patiëntkarakteristieken dienen te worden afgewogen.

En bespreek de volgende belangrijke voor- en nadelen van de interventies indien van toepassing op de patiënt:

  • Behandelduur:

De duur van de behandelingen zonder complicaties bij TORS is één ingreep met een opnameduur van 1 nacht. Voor RT is de behandelduur tot zeven weken.

  • Procedures:

TORS wordt onder narcose verricht, RT niet. RT zal volgens een behandelschema verlopen.

  • Korte en lange termijn complicaties en toxiciteit:

Bij TORS kunnen bloedingen, pijnklachten en ontstekingen optreden. Bij RT kan smaakverlies, een droge mond en slikklachten optreden. Ook kunnen hypothyroïdie, versnelling van artherosclerose en secundaire tumoren ontstaan ten gevolge van RT.

  • Kans op adjuvante behandeling:
    Voor TORS bestaat er een aanzienlijke kans op een adjuvante behandeling met (chemo)radiatie.

< 1 jaar

Geen

Geen

Geen

Geen

 

 

Geef radiotherapie bij patiënten met primaire T1-2N0-2 orofarynxcarcinomen, tenzij er sterke patiëntvoorkeuren voor een chirurgische behandeling zijn.

< 1 jaar

Geen

Geen

Geen

Geen

 

 

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, et cetera.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.