Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:

< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

3 tot 5 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Gebruik voor het detecteren van botinvasie de beeldvormende technieken (OPG, CT en/of MRI) die standaard gebruikt worden voor het bepalen van de uitbreiding van de primaire tumor.

< 1 jaar

 

 

 

 

 

OPG wordt al gebruikt voor focusonderzoek

CT en MRI worden al gebruikt voor tumor uitbreiding in weke delen

 

 

OPG, CT en MRI beschikbaar

 

 

 

 

 

Geen

 

 

 

 

Geen

 

 

 

 

Lokale werkgroep

 

 

 

 

 

 

Overweeg bij een negatieve OPG uitslag en onzekere CT of MRI uitslag een CBCT te maken bij alle mondholtecarcinomen die tegen de mandibula aangelegen zijn om botinvasie te diagnosticeren

1 tot 3 jaar

 

CBCT geeft extra kosten welke beperkt zijn

 

CBCT beschikbaar

 

Beschikbaarheid CBCT

 

Beschikbaar maken CBCT

 

Lokale werkgroep

 

 

Overweeg het gebruik van SPECT-CT (botscintigrafie) alleen in geselecteerde gevallen waar de uitslagen van CT/MRI/CBCT onzeker zijn en de noodzaak van botinvasie relevant is in de diagnostiek.

1 tot 3 jaar

SPECT-CT geeft extra kosten welke substantieel zijn

 

 

 

 

 

1 Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land met betrekking tot de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, et cetera.

2 Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.

3 Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.