Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn Ernstig astma is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat er nog kennislacunes bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk.

 

Module Longrevalidatie en hooggebergtebehandeling

  1. Het is onvoldoende onderzocht wat het effect is van multidisciplinaire longrevalidatie bij patiënten met moeilijk behandelbaar en ernstig astma.
  2. Het is onvoldoende onderzocht wat het effect is van hooggebergtebehandeling bij patiënten met moeilijk behandelbaar en ernstig astma.

 

Overkoepelend

  1. De effecten van de verschillende interventies op de uitkomstmaat ‘voorkomen van meer dan fysiologisch FEV1-verlies’ is niet onderzocht.
  2. De waarde van e-haelth in monitoring van ernstig astma is niet onderzocht.
  3. Wat is de optimale monitoring van ernstig astma (welke parameters of biomarkers, welke frequentie) om afname in astma controle of een astma-aanval te voorkomen.
  4. Wat is de waarde van astmazorgnetwerken in de kwaliteit van astmazorg.
  5. Wat is de ziektelast van patiënten met ernstig astma.
  6. Er is weinig informatie over DALY’s bij ernstig astma en exarcebaties.
  7. Wat is de plaatsbepaling van add-on behandeling, biologicals, (GINA stap 5) bij ernstig astma ten opzichte van elkaar?
  8. Wat is de plaatsbepaling van aanvullende non-farmacologische behandeling bij moeilijk behandelbaar en ernstig astma?