Algemene inleiding

Aanleiding voor de revisie van de richtlijn

De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij zich bindweefsel in de handpalm en/of vinger vormt hetgeen uiteindelijk kan leiden tot kromstand van de betrokken vinger. De ziekte van Dupuytren komt vooral voor bij Noordwest-Europese, en vrijwel niet bij Afrikaanse volkeren. In de VS wordt de incidentie geschat op 0,03%. Behandeling wordt geadviseerd bij flexiecontracturen van de metacarpofalangeale (MCP) of proximale interfalangeale (PIP) gewrichten van 30 graden of meer, of bij klachten van pijn. De plastisch chirurg is in Nederland de specialist die de operatieve behandeling uitvoert en in mindere mate wordt dit door de algemeen chirurg of orthopedisch chirurg gedaan. De standaardbehandeling is de partiële fasciëctomie, maar vanwege de daarmee geassocieerde morbiditeit wordt ook gebruik gemaakt van de minder invasieve naaldfasciotomie, die echter weer tot een snellere recidiefcontractuur leidt. Sinds het verschijnen van de vorige richtlijn is er onderzoek verricht waarin de twee behandelingen zijn vergeleken. Er is een breed gedragen behoefte aan een eenduidig antwoord op de vraag of partiële fasciëctomie en naald fasciotomie een gelijkwaardige effectiviteit hebben en wanneer dat zo is, of één van deze therapieën in bepaalde situaties de voorkeur heeft. Daarnaast was de oude richtlijn verouderd.

 

Doel van de richtlijn

Deze richtlijn is een document met aanbevelingen ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering bij de ziekte van Dupuytren. In de conclusies wordt aangegeven wat de wetenschappelijke stand van zaken is. De aanbevelingen zijn gericht op het expliciteren van optimaal medisch handelen en zijn gebaseerd op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en overwegingen van de werkgroep.

Aan richtlijnen worden steeds meer eisen gesteld; ze moeten wetenschappelijk onderbouwd, transparant en bruikbaar zijn in de praktijk. Er is bij voorkeur inbreng door patiënten (patiëntenperspectief). Daarnaast is het belangrijk dat de beroepsgroepen die in de praktijk met de richtlijn werken, betrokken zijn bij de ontwikkeling en de richtlijn ook breed dragen (autoriseren).

Deze richtlijn, welke is gebaseerd op de meest waardevolle literatuur aangevuld door de expertise van de werkgroep, is een leidraad voor verwijzers en behandelaars van de ziekte van Dupuytren.

 

Afbakening van de richtlijn

Patiënten met de ziekte van Dupuytren in alle stadia. De richtlijn gaat niet over vergelijkbare aandoeningen op andere lichaamsdelen, zoals de voetzool (ziekte van Ledderhose) of op de penisschacht (ziekte van Peyronie).

 

De richtlijn dient aan te sluiten op de volgende richtlijnen:

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die aan de ontwikkeling van de richtlijn hebben bijgedragen en overige zorgverleners die de ziekte van Dupuytren behandelen.