Wijzigingen t.o.v. richtlijn uit 2012

Tijdens de revisie in 2020/2021 werden de selectiecriteria voor alle PICOs in de gehele richtlijn aangescherpt: niet-gerandomiseerde studies werden alleen nog meegenomen op voorwaarde dat deze vergelijkend waren opgezet. Dit betekent dat er expliciet aandacht moest zijn besteed aan verstorende variabelen, zoals het vermelden van de gehanteerde toewijzingscriteria van de verschillende behandelgroepen of het gebruik van statistische technieken voor de correctie van confounding etc.

Dientengevolge werden vele artikelen die in 2012 wel werden geïncludeerd, nu geëxcludeerd en was het in de huidige richtlijn niet mogelijk conclusies te trekken over het effect van radiotherapie, handtherapie als primaire conservatieve therapie, segmentele fasciëctomie, radicale fasciëctomie, preoperatieve spalk, fixateur externe en chirurgische artrolyse.

 

Nieuw onderzoek inzake PNF, collagenase, lipofilling en postoperatieve spalktherapie leidt in de huidige richtlijn tot het advies deze therapieën niet standaard toe te passen bij de behandeling van een primaire Dupuytren contractuur.