Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Bloed in de urine (hematurie) is een van de meest voorkomende zorgvragen in de klinische praktijk. Voor een optimale diagnostiek is allereerst de differentiatie tussen nefrologische en urologische oorzaken van hematurie van groot belang, om onnodig, soms invasief, onderzoek te voorkomen. In de dagelijkse praktijk wordt de morfologische beoordeling van erytrocyten en cilinders in de urine (hierna morfologische beoordeling van urine) als meest onderscheidende factor tussen nefrologische (glomerulaire) en urologische (niet-glomerulaire) oorzaken beschouwd. Er is echter geen standaard voor de pre-analytische en analytische aspecten van de morfologische beoordeling van urine bij hematurie en er is geen eenduidige rapportage naar de kliniek, met als gevolg grote verschillen tussen en binnen laboratoria. Dit onderstreept de behoefte aan consensus met als doel de uitvoering van dit onderzoek te harmoniseren.

 

Doel van de richtlijn

Deze evidence-based richtlijn heeft als doel om advies te geven voor de verzameling, voorbereiding, uitvoering, rapportage en interpretatie van de morfologische beoordeling van urine bij hematurie. Dit dient te leiden tot standaardisatie en harmonisatie van diagnostiek.

 

Afbakening van de richtlijn

De aard en omvang

Deze richtlijn heeft specifiek betrekking op patiƫnten met hematurie, in de eerste-, tweede- en derdelijnszorg. De richtlijn zal globaal drie fases behandelen, namelijk de pre-analytische, analytische en post-analytische fase van de morfologische beoordeling van urine in het kader van hematurie.

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

De richtlijn is primair bedoeld voor laboratoriumspecialisten klinische chemie die in de praktijk te maken krijgen met de morfologische beoordeling van urine. Daarnaast is de richtlijn ook bedoeld voor zorgverleners, zoals internisten, nefrologen, urologen, kinderartsen en huisartsen, die instructies geven aan de patiƫnt over het verzamelen van materiaal en die de uitslagen interpreteren.