Bijlage 1: ILAE 2017 Classificatie van aanvalstypen

Figuur 2. Schematische weergave van de basisclassificatie van epileptische aanvallen vertaald van Fisher et al., 2017).

F2

 

Voor focale aanvallen is de specificatie van het niveau van gewaarwording optioneel. Gewaarwording betekent dat de persoon zich bewust is van zichzelf en omgeving tijdens de aanval, zelfs indien er geen motorische activiteit is. Een focale aanval met intacte gewaarwording komt overeen met de oude classificatie van een eenvoudige partiële aanval. Een focale aanval met verminderde gewaarwording komt overeen met de oude classificatie van een complex partiële aanval. Verminderde gewaarwording tijdens een deel van de aanval maakt het een focale aanval met verminderde gewaarwording.

 

Figuur 3. De uitgebreide ILAE 2017 operationele classificatie van aanval types.

F3

 

De termen uit bovenstaande figuur kunnen gebruikt worden ter verduidelijking van het type epileptische aanval.

 

Een focale aanval met intacte gewaarwording of met verminderde gewaarwording kan eventueel verder gekarakteriseerd worden door motorische of niet-motorische symptomen aan het begin van de aanval.

 

Een epileptische aanval moet ingedeeld worden aan de hand van het vroegste of meest prominente kenmerk. Dit geldt niet voor een “focale gedragsonderbreking”: hierbij is het stoppen van de activiteit het dominante kenmerk tijdens de hele aanval. 
Als het niveau van gewaarwording niet van toepassing of onbekend is, kan de aanval direct geclassificeerd worden door de motorisch- of niet-motorische eigenschappen aan het begin van de aanval. Bij atone aanvallen en epileptische spasmen hoeft meestal geen beschrijving van het niveau van gewaarwording gegeven te worden. 
Cognitieve aanvallen impliceren problemen in taalfunctie of andere cognitieve domeinen of positieve kenmerken zoals ‘deja vu’, hallucinaties, illusies of perceptuele vervormingen. Emotionele aanvallen omvatten angst, vreugde, agitatie of andere emoties, of een uiting van emoties zonder 
bijpassende gevoelens. Een absence is atypisch bij een langzame start of einde van de aanval, of bij significante veranderingen in de tonus. Dit wordt vaak ondersteund door atypische, langzame, gegeneraliseerde piekgolfcomplexen op het EEG. De term “focaal naar bilateraal tonisch-clonisch” is de nieuwe term voor “secundair gegeneraliseerd tonisch-clonisch”.
Een aanval is niet te classificeren als er onvoldoende informatie is of als het niet mogelijk is om het type aanval in andere categorieën te plaatsen.