Algemene inleiding (Deel III)

Aanleiding voor het maken van de richtlijn deel III

De richtlijn Perioperatief voedingsbeleid (2007) is verouderd en het is van belang up-to-date aanbevelingen te geven ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering van het voedingsbeleid rondom operaties in een kwetsbare patiëntengroep: kinderen.

Deze richtlijn beoogt aanbevelingen te geven met onderbouwing daarvoor om landelijk kwaliteit van zorg met betrekking tot het perioperatief voedingsbeleid te borgen en stimuleren. Daarnaast is veel nieuwe kennis over voedingsbeleid bij kritisch zieke kinderen beschikbaar gekomen.

 

De richtlijn wordt opgesplitst in 3 delen:

Deel I: periprocedureel nuchterbeleid

Deel II: pre- en postoperatief voedingsbeleid bij volwassenen, exclusief volwassen IC

Deel III: pre- en postoperatief voedingsbeleid bij kinderen, inclusief kinder IC

 

Doel van de richtlijn deel III

Het uiteindelijke doel van de richtlijn is het borgen en stimuleren van de kwaliteit van zorg met betrekking tot het perioperatief voedingsbeleid voor kinderen. Tevens worden instellingen gestimuleerd lokaal vast te leggen welke zorgverlener de regierol vervult aangaande het pre- en postoperatieve voedingsbeleid.

 

Afbakening van de richtlijn deel III

De richtlijn gaat over kinderen die een chirurgische ingreep ondergaan vanaf de indicatiestelling ingreep (polibezoek) tot aan ontslag, inclusief intensive care (IC). Belangrijke onderwerpen hierbij zijn de preoperatieve risico identificatie, en het optimaliseren van de preoperatieve en postoperatieve voedingsstatus.

 

De richtlijn gaat niet over:

  • behandeling van ondervoeding
  • behandeling van overgewicht en obesitas
  • surrogaat-eindpunten

 

De commissie revisie Richtlijn perioperatief voedingsbeleid (2007) acht de volgende uitkomsten voor de patiënt het meest relevant:

  • mortaliteit
  • morbiditeit: postoperatieve wondinfectie (POWI); pneumonie; urineweginfectie (UWI); sepsis; (wond)dehiscentie; ileus
  • gradatie morbiditeit: clavien-dindo classificatie van chirurgische complicaties
  • patiënttevredenheid

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn deel III

De richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners, die bij de behandeling van pediatrische patiënten die een operatieve ingreep ondergaan, betrokken zijn.

 

Definities en begrippen deel III

Zie de bijlage Definities en veelgebruikte termen.